Vjesnik: 09. 06. 2004.

Istražitelji šest sati ispitivali Markača

Tužitelji ni jednog trenutka nisu izašli iz okvira optužnice, što je generalu Markaču omogučilo da se služi dokumentacijom koju su njegovi odvjetnici uz pomoć Ministarstva pravosuđa i hrvatske Vlade osigurali i za ovu priliku

ZAGREB, 8. lipnja – Nakon šest sati ispitivanja u utorak je završen prvi krug razgovora optuženog Mladena Markača i istražitelja glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte. Pitanja su se odnosila na detalje iz optužnice i isključivo na njegovu ulogu kao šefa specijalne policije u završnim operacijama »Oluje«.

Branitelji optuženog Markača dali su dio dokumentacije koja pobija navode iz optužnice da je on sudjelovao u zločinačkom pothvatu, dokumentacije koja zapravo u cijelosti pobija taj navod haaškog tužiteljstva.

Markač je u utorak, za razliku od njegovih zagrebačkih razgovora koji su se vodili o akcijama »Maslenica«, »Medački džep«, »Bljesak« i »Oluja«, morao odgovarati samo na pitanja što su se odnosila na završne oslobodilačke akcije Hrvatske vojske i policijskih postrojbi.

Šestosatno ispitivanje, prema informacijama kojima raspolaže Vjesnik, proteklo je u profesionalnoj atmosferi. Tužitelji ni jednog trenutka nisu izašli iz okvira optužnice, što je generalu Markaču omogućilo da se služi dokumentacijom koju su njegovi odvjetnici uz pomoć Ministarstva pravosuđa i hrvatske vlade osigurali i za ovu priliku.

Nakon što su Ivan Čermak i Mladen Markač obavili najavljeni intervju, procedura se nastavlja tako da ured glavne haaške tužiteljice i njezini istražitelji mogu ponovo pozvati obojicu na dodatne razgovore. Tek kad fond pitanja tužiteljstva bude iscrpljen, na snagu će stupiti obećanje Carle del Ponte da se neće usprotiviti puštanju dvojice optuženika na slobodu do početka suđenja.

Zasad u braniteljskim timovima obojice generala, a onda i iz Vjesnikovih haaških izvora, nitko nije spreman spekulirati o datumu kad će se odlučivati o zahtjevu za puštanje na slobodu.

S obzirom da je intervju s optuženicima umjesto četiri trajao dva dana, da su oni pokazali spremnost te da su njihovi branitelji ustupili tužiteljstvu i raspoloživu dokumentaciju, valja vjerovati da će se o zahtjevu odlučivati vrlo brzo.

No, novi je detalj u cijeloj priči činjenica da će se zahtjev branitelja za puštanje njihovih branjenika na slobodu uputiti tek onda kad tužiteljstvo pošalje signal, koji će značiti da su optuženicima sva pitanja postavljena i da su na sve njih dobiveni zadovoljavajući odgovori.

Tek tada će branitelji Čermaka i Markača objektivno moći računati da će njihovi podneseni zahtjevi u haaškim rokovima biti stavljeni na dnevni red Tribunala. U optimističkoj varijanti, to znači negdje potkraj srpnja.

Prema informacijama koje je Vjesnik dobio, Markač je dobro podnio šestosatno ispitivanje, ali zabrinjava njegovo zdravstveno stanje.

Vlado Rajić