Vjesnik: 09. 06. 2004.

Haag suđenje Gotovini neće prepustiti Hrvatskoj

Težina optužnice, posebno nakon novoprikupljenih dokaza, takva je da Haaški sud jednostavno ne može prepustiti nacionalnom sudu pravorijek. Tim više što bi upravo Gotovina u Haagu bio shvaćen kao najviši hrvatski rang optuženika, rang zbog kojeg je tribunal i osnovan, rekli su »Vjesniku« haaški izvori

ZAGREB, 8. lipnja – Jedan od rezultata posjeta glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte Zagrebu je i zaključak da »slučaj Gotovina« prelazi u isključivu nadležnost glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

»To je logično nakon što su služba koju vodim i Carla del Ponte posljednje tri godine usko surađivali na mnogim predmetima, ustupanju dokaznoga materijala, dostavi rezultata istraga vođenih o pojedinim slučajevima jedne i druge ekipe istražitelja«, rekao je Vjesniku Bajić. Gotovina je, dodao je, samo jedan od slučajeva na kojima smo surađivali s punim međusobnim povjerenjem. Dalje od toga Bajić i haaški izvori ne žele ići.

»Javnost jednostavno mora dopustiti da se dijelovi tih tužiteljskih poslova odvijaju bez njezina sudjelovanja«, napominje glavni državni odvjetnik.

Ni ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ne želi ići u detalje Bajićeve pozicije u »slučaju Gotovina«. Hrvatska vlada je od početka tražila pravnu stranu suradnje Haaga i Zagreba, kaže Škare Ožbolt. Depolitizacija »slučaja Gotovina« i nadležnost glavnog državnog odvjetnika u tom predmetu pokazuje, napominje ministrica, da se uspjelo u nakani.

Naravno, odmah su se javile i spekulacije. »Slučaj Gotovina« i Bajićeve zadaće u vezi s njim nagovješćuju da bi se optužnica protiv generala mogla naći u obradi nacionalnog suda. Bajić i Škare Ožbolt odbijaju svaki razgovor o tome.

»"Slučaj Gotovina" je prevelik spis da bi ga se nakon tri godine generalova bijega odreklo i tužiteljstvo i tribunal«, kažu Vjesniku haaški izvori.

»Osim toga, težina optužnice, posebno nakon novoprikupljenih dokaza, takva je da Haaški sud jednostavno ne može prepustiti nacionalnom sudu pravorijek. Tim više što bi upravo Gotovina u Haagu bio shvaćen kao najviši hrvatski rang optuženika, rang zbog kojeg je tribunal i osnovan«, smatraju haaški sugovornici.

Kad se sve zbroji, optužnica protiv Ante Gotovine i njegov slučaj nemaju nikakve sličnosti s optužnicom koju je istodobno dobio i general Rahim Ademi. A ne treba ponavljati da je predajom i izjavom o optužnici Ademi za sebe priskrbio slobodu do početka suđenja, i to po svoj prilici pred nacionalnim sudom.

Što onda u svim tim pravnim i političkim razmjerima znači predaja slučaja u nadležnost glavnog državnog odvjetnika?

Prije svega, trogodišnja suradnja izgradila je osobno povjerenje između Carle del Ponte i Mladena Bajića. Potvrdila je to i tužiteljica za posljednjeg posjeta ostajući s Bajićem u razgovoru i dulje od predviđenog vremena i bez »političke pratnje«. Tužitelji su međusobno razgovarali o – tužiteljskom poslu.

Bajić je također jedina pravosudna osoba koja u sklopu svojih zakonskih ovlasti može koordinirati rad na Gotovininu hvatanju između tužiteljstva, policije i obavještajne zajednice. Ta koordinacija eliminira potrebu da se o rezultatima posla pišu nekakvi »državni« izvještaji u kojima se, čak i uz najbolju volju, ne mogu izbjeći administrativna »lakiranja«. Kad haaški istražitelji u Zagrebu dolaze Bajiću, dolaze sebi jednakom profesionalcu. I onda nema razloga da se dodatnim izvješćima bilo što »štrika« u vezi s tim poduzima li Hrvatska sve potrebno ili ne.

Vlado Rajić