Slobodna Dalmacija: 11. 06. 2004.

VISOKI PREDSTAVNIK BANJOJ LUCI DAO DVA TJEDNA ZA UHIĆENJE RATNIH ZLOČINACA

Ashdown: Udarit ću na Republiku Srpsku

Neću vam reći kakve će biti posljedice za RS, ali će ih biti i bit će ozbiljne. One će se odraziti se i na institucije i na pojedince — kazao je Ashdown

SARAJEVO - Ne učini li Republika Srpska konkretnu akciju u sljedeća dva tjedna na uhićenju optuženih za ratne zločine, visoki će predstavnik poduzeti ozbiljne mjere koje se neće odnositi samo na pojedince nego i na institucije. To je izjavio visoki predstavnik Paddy Ashdown u razgovoru za Federalnu televiziju.

— Ključni datum za budućnost BiH je 28. lipnja (datum održavanja summita NATO-a u Istanbulu). Imamo mogućnost u kakvu prije dvije godine nitko nije vjerovao — priključiti se NATO-u, priključiti se Partnerstvu za mir. To znači da više nikada neće biti rata u ovoj zemlji. Možete li zamisliti bolji dar za građane BiH? — kazao je Ashdown dodajući kako bi bila tragedija za svakog građanina bude li RS apsolutni podbačaj.

— Za svih ovih devet godina od prestanka rata, RS nije uhitila niti jednog jedinog ratnog zločinca. Srbija ih je izručivala, Hrvatska je slala kao i Federacija. Uhićenje dvadeset osoba optuženih za ratne zločine na području RS izvršile su međunarodne snage, vlasti RS nijednu. Bude li ta činjenica spriječila BiH da bude pozvana u Partnerstvo za mir, posljedice će biti vrlo ozbiljne. Riječi više nisu dovoljne, potrebna su djela. Neću vam reći kakve će biti posljedice po RS, ali će ih biti i bit će ozbiljne. One će se odraziti se i na institucije i na pojedince — kazao je Ashdown.

— Imamo nekih indicija, možda ćemo znati što će biti i do petka kada se objavi izvješće za Srebrenicu. To je značajno i važno, ali ne i dovoljno — upozorio je visoki predstavnik, dodajući kako očekuje konkretnu akciju vlasti RS.

Visoki predstavnik je, govoreći o negativnim kritikama njegova djelovanja u posljednje dvije godine, kazao kako ne provodi puno vremena sudeći o svome poslu te kako o tomu trebaju suditi drugi.

— Neki kažu lijepe stvari, neki malo manje lijepe. Ima jedna poslovica kod vas o konju koji diže prašinu (Za dobrim se konjem prašina diže). Moj posao je takav da dižem prašinu i ja više gledam unaprijed nego unazad - kazao je Ashdown.

B. KRIŠTO