Vjesnik: 11. 06. 2004.

Uskok u HCR-u

SISAK - Savjet Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) prihvatio je u srijedu izvješće o provedbi Plana razminiranja u prvih pet mjeseci ove godine, zaključivši da je ostvareno više od planiranog. Provedena su 84 projekta razminiranja i pretraživanja ukupno 17,6 četvornih kilometara, na kojima je pronađeno 1076 minsko-eksplozivnih sredstava i 149 neeksplodiranih sredstava.

»U HCR-u je proveden upravni nadzor, u tijeku je revizija poslovanja, a pozvan je i Uskok da istraži njegovo poslovanje«, izjavio je predsjednik Savjeta Đuro Brodarac novinarima nakon sjednice Savjeta.

»Zahtjev za upravni nadzor i reviziju Savjet je poslao zbog okolnosti koje su se stvorile oko te institucije«, rekao je Brodarac, dodavši da je »prijavu Uskoku podnijela jedna službenica HCR-a«. Istaknuo je kako je zadovoljan rezultatima upravnog nadzora, što su ga u tjedan dana provela četiri inspektora MUP-a, jer nije iznesena gotovo ni jedna primjedba na rad i poslovanje HCR-a u prošloj i ovoj godini. Izvijestio je da Državna revizija obavlja reviziju poslovanja HCR-a, dodavši kako očekuje da će »njezini nalazi i mišljenja također biti pozitivni«.

Na upit novinara da komentira napise u medijima o navodno velikim plaćama i honorarima pojedinih dužnosnika u HCR-u, Brodarac je rekao kako te tvrdnje ne stoje. Kao argument iznio je da ravnatelj HCR-a ima plaću od 10.500 kuna, a ravnatelj Jungwirth ocijenio je da »on ima manju plaću od pomoćnika ministra i da je po plaći u rangu ravnatelja nacionalnog parka«. Plaća zamjenika ravnatelja je treća, a pomoćnika šesta po visini u HCR-u, dok drugu, četvrtu i petu plaću po visini imaju pirotehničari, naveo je ravnatelj. (Hina)