Novi list: 11. 06. 2004.

JUČER U BRUXELLESU NA RAZINI COREPER-a PRIHVAĆENI ZAKLJUČCI ZA SUMMIT EUROPSKOG VIJEĆA 17. I 18. LIPNJA

Hrvatskoj status kandidata i početak pregovora za EU 2005.

Europsko vijeće pozdravlja mišljenje Europske komisije o hrvatskoj molbi za članstvo u EU. Vijeće je razmatralo molbu na temelju avisa i odlučilo da je Hrvatska zemlja kandidat za članstvo te da proces priključenja treba biti pokrenut, zaključuje COREPER

ZAGREB – Hrvatska će na summitu Europskog vijeća dobiti status kandidata za članstvo u EU, a u odluci Vijeća trebalo bi stajati da pregovori o punopravnom članstvu trebaju započeti početkom 2005. godine. Ti zaključci dogovoreni su jučer u Bruxellesu na razini Odbora stalnih predstavnika zemalja članica pri EU (COREPER).

»Europsko vijeće pozdravlja mišljenje Europske komisije o hrvatskoj molbi za članstvo u EU i preporuku da trebaju započeti pregovori o pristupanju. Vijeće je razmatralo molbu na temelju avisa i odlučilo da je Hrvatska zemlja kandidat za članstvo te da proces priključenja treba biti pokrenut«, stoji u zaključcima COREPER-a, pripremljenim za summit što će se održati 17. i 18. lipnja.

»Europsko vijeće odlučilo je sazvati bilateralnu međuvladinu konferenciju s Hrvatskom početkom 2005. godine radi otpočinjanja pregovora. Prije pregovora, Vijeće će donijeti opći pregovarački okvir, uzimajući u obzir iskustvo iz petog proširenja. Europsko vijeće traži od komisije da prije isteka svog mandata prezentira procjenu u tom smislu«, stoji u dokumentu u kojem se potvrđuje da će se pregovori temeljiti na hrvatskim zaslugama te da će brzina ovisiti isključivo o hrvatskom napretku u ispunjavanju kriterija za članstvo.

»Kako bi se pripremili pregovori, treba započeti dubinski analitički pregled acquisa (zajednička pravna stečevina zajednice) što se najbolje može provesti u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom«, kaže se u nacrtu dokumenta te dodaje da će se od komisije tražiti da pripremi predpristupnu strategiju za Hrvatsku, uključujući i potrebne financijske instrumente.

Hrvatska ohrabrenje za Balkan

U dokumentu nadalje stoji da bi hrvatsko stjecanje statusa kandidata trebalo biti »ohrabrenje za ostale zemlje zapadnog Balkana«, čija je budućnost, potvrđuje nacrt, u Europskoj uniji. »Napredak pojedinih zemalja regije prema europskim integracijama teći će paralelno s regionalnim pristupom koji ostaje bitni element politike EU«, stoji u prijedlogu zaključaka. Prema istom prijedlogu, od Hrvatske će se tražiti da i dalje daje snažan doprinos razvoju tješnje regionalne suradnje na zapadnom Balkanu.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, na zahtjev Slovenije u nacrt zaključaka uključeno je i stajalište dogovoreno na sastanku državnih tajnika Hrvatske, Slovenije i Italije, održanom 4. lipnja u Bruxellesu na temu ekološko-ribolovne zone u Jadranu. Na tom su sastanku, podsjetimo, slovenski i talijanski državni tajnici pozdravili odgodu svih aspekata zaštićene zone za zemlje članice EU te izrazili stajalište da bi se to trebalo primjenjivati sve dok se ne postigne zajednički sporazum u duhu unije, koji će uzeti u obzir interese susjednih zemalja članica EU.

COREPER slijedi Aherna

O nacrtu zaključaka u ponedjeljak će na sastanku u Luxemburgu raspravljati ministri vanjskih poslova Europske unije. Konačan oblik dokumenta trebao bi biti potvrđen na summitu Europskog vijeća 17. i 18. lipnja u Bruxellesu.

Podsjetimo, prošlog se tjedna neslužbeno doznalo da je irsko predsjedništvo također predložilo da Hrvatska dobije status kandidata te da pregovori započnu početkom 2005. godine. Stoga su zaključci COREPER-a u skladu s tim prijedlogom koji je irski premijer Bertie Ahern, prema nekim informacijama, usklađivao s čelnicima EU tijekom svoje turneje po Europi.

Europska komisija kojoj mandat istječe krajem listopada trebala bi zajedno s Hrvatskom uskoro započeti proces tzv. screeninga, odnosno detaljnu analizu usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, dok bi Hrvatska pregovore trebala voditi s novom Europskom komisijom što će biti formirana u studenome ove godine.

Irena FRLAN