Vjesnik: 11. 06. 2004.

S Karadžićem nije sklopljen »džentlmenski sporazum«

U zanimljivo pisanom članku pod naslovom »Zločinac i džentlmenski sporazum«, objavljenom u prilogu »Panorama« od 5. lipnja 2004., o sudbinskoj povezanosti Radovana Karadžića i njegove zločinačke tvorbe Republike Srpske, novinar Alenko Zornija ipak je propustio navesti bitnu činjenicu i presjeći spekulacije o navodnom »džentlmenskom sporazumu«.

Činjenica je, naime, da dokument ostavke s potpisom Radovana Karadžića ustinu postoji, ali u njemu nema govora o bilo kakvoj američkoj aboliciji za samog Karadžića.

Ostavci je prethodila intervencija Slobodana Miloševića, koji je pozvao Momčila Krajišnika i Aleksu Buhu da u Beogradu pred američkom vladinom delegacijom potpišu sporazum o uklanjanju Radovana Karadžića sa svih javnih dužnosti i aktivnosti. Budući da Amerikanci nisu vjerovali Miloševiću, a još manje delegaciji bosanskih Srba, zahtijevali su da ostavku vlastoručno potpiše sam Radovan Karadžić.

Miloševićevu ponudu da tekst ostavke Karadžiću telefaksom pošalju na Pale radi potpisa, Amerikanci predvođeni Hoolbrookom, odbili su, pa je još istog dana, odnosno 18. srpnja 1996. godine, Jovica Stanišić helikopterom otputovao iz Beograda na Pale i vratio se s Karadžićevim potpisom na ostavci na mjesto predsjednika Republike Srpske i SDS-a. Dakle, postoji tekst ostavke i Karadžićeva privola o povlačenju iz političkog života. No, zbog toga što je on nastavio djelovati u javnosti i nastupao na TV Pale i u stranim medijima, postrojbe NATO-a su 1. listopada 1997. godine zatvorile tu zloglasnu TV postaju pronacističke Karadžićeve SDS-a.

Aamerička delegacija zahtijevala je od Miloševića da uhiti i da Radovana Karadžića preda Haškom tribunalu. Milošević se izvukao da je njemu Karadžića nemoguće uhititi. Ostaje ipak činjenica da Karadžić do danas nije uhićen.

DOBROSLAV PARAGA predsjednik HSP 1861