Slobodna Dalmacija: 11. 06. 2004.

SLUČAJ HERCEGOVAČKA BANKA OBRANA TRAŽI PISANI ODGOVOR O ODBIJANJU IZUZEĆA SUCA

Jelavić i ostali odbili se izjasniti o krivnji

SARAJEVO - Ni u četvrtak, na drugom ročištu pred Sudom BiH u slučaju Hercegovačka banka, osumnjičeni Ante Jelavić, Miroslav Prce, Miroslav Rupčić, Ivica Karlović te Ivan Ševo nisu se izjasnili o svojoj krivnji.

Ogorčeni činjenicom kako su iz medija saznali o odbijanju njihova zahtjeva za izuzećem suca Bernarda Bolanda, što je bio razlog prekida prvog ročišta, odvjetnici optuženih su prije izjašnjavanja o krivnji svojih klijenata tražili da im se uruči pisana odluka kojom je odbijen njihov zahtjev za izuzeće suca Bolanda.

Tek tada je u sudnici Suda BiH započela prava pravno- proceduralna drama. Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović obratio se sucu Bernardu Bolandu riječima kako je nakon odbijanja zahtjeva obrane za izuzećem suca za prethodni potupak i suca za prethodno salušanje koji se pojavljuje u jednoj osobi, dovelo ulogu obrane u minimiziran položaj, jer ni do početka ročišta nije dobila pisanu odluku o odbijenom zahtjevu.

Nakon toga Muselimović je kazao sucu Bolandu da se upravo iz tih razloga kao odvjetnik ne može izjasniti o krivnji svoga klijenta. Navodeći kako je obrana do sada uložila niz prigovora vrlo značajnih za sudbinu svojih branjenika, nikada nisu dobili podrobnije obrazloženje niti o jednom zahtjevu kojima su se obraćali Sudu BiH.

— Dok Sud ne odgovori na prigovore mojih kolega odvjetnika i mene, ja se neću izjašnjavati o krivnji moga klijenta - kazao je Muselimović.

Žarko Bulić, odvjetnik optuženog Miroslava Prce, bio je još kategoričniji u svojim zahtjevima, te je zatražio da sud prekine svaki daljnji rad, dok odvjetnici ne dobiju pisanu odluku, pozvavši se pri tome na članak 33 KPZ-a. Bulić se u jednom trenutku upitao je li uopće Sud BiH nadležan za vođenje ovog procesa.

Tužitelj John McNair je riječi upućene od obrane nazvao pokušajem opstruiranja nastavka procesa. Nakon komentara tužitelja, reagirao je i sudac Bernard Boland riječima da neće dopustiti daljnje prolongiranje izjašnjavanja o krivnji, te je sam donio odluku prema kojoj su se Jelavić, Prce, Rupčić, Karlović i Ševo izjasnili kako se ne osjećaju krivima.

Nakon toga optuženi, odnosno njihovi odjetnici odbili su potpisati zapisnik u formi u kojoj im je ponuđen. Sudac Boland je tada kazao da se Jelaviću, Prci i Rupčiću produžava pritvor za iduća tri mjeseca, te je u ovakvim okolnostima završena rasprava pred Sudom BiH u slučaju Hercegovačka banka. Prema informacijama bliskim Sudu BiH, u roku od tri mjeseca trebalo bi i službeno početi suđenje, no stječe se dojam da će proces biti maratonski. U prilog tome ide i činjenica da je u optužnici navedeno više od 70 svjedoka, dok bi obrana trebala izvesti blizu 130 svjedoka.

Z. TULIĆ