Slobodna Dalmacija: 14. 06. 2004.

IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT

Nova Europa vrlo suzdržana

PRAG - U novim zemljama Europske unije koje ovog vikenda biraju svoje prve zastupnike u Europski parlament odaziv će, izgleda, biti iznimno slab, osim dvaju sredozemnih, vrlo politiziranih otoka, Cipra i Malte.

Prvi dobiveni podaci govore da bi odaziv u osam novih članica bivšeg komunističkog bloka mogao biti slabiji od ionako slabih predviđanja lokalnih agencija za istraživanje i puno slabiji od odaziva u bivšoj Europi petnaestorice. U Republici Češkoj, zemlji nove Europe koja je prva glasovala u petak i u subotu, odaziv je bio tek 29 posto, prema procjeni javne televizije CT. U Latviji koja je glasovala u subotu, na izborima je sudjelovalo 40,71 posto birača, kažu službeni podaci. Poljska je u nedjelju bila suočena s još lošijim stanjem, budući da je do 12 sati na birališta izašlo tek 5,83 posto birača. U Estoniji je do 16 sati odaziv bio 21,2 posto, ali je 7,8 posto Estonaca glasovalo ranije, a u Mađarskoj do 15 sati odaziv je bio 25,5 posto.

U Sloveniji, zemlji koja slovi kao eurozanesenjak, također je zabilježen slab odaziv. Za Slovačku još nisu objavljene nikakve brojke, ali je istraživanje objavljeno u petak predviđalo da se 74 posto birača neće odazvati na europske izbore.

U Litvi bi europske izbore moglo spasiti istodobno održavanje predsjedničkih izbora na kojima bi se trebao izabrati nasljednik smijenjenog predsjednika Rolandasa Paksasa.

Među novim članicama EU-a dobrim se ponašanjem ističu samo Malta i Cipar. Malta koja je glasovala u subotu, mogla bi čak ponijeti naslov najbolje u EU-u dvadesetpetorice, s odazivom od 82 posto.

Na Cipru, gdje vlada velika vrućina i gdje je glasovanje prema zakonu obvezatno, prije podneva je glasovalo 34,5 posto birača. (H)