Vjesnik: 15. 06. 2004.

Dejanović: Što je Hebrang poslao Šukeru u Washington

MMF traži od Vlade veliko rezanje troškova za zdravstvo čime bi se smanjila prava na zdravstveno osiguranje, upozorava predsjednica SSSH Vesna Dejanović / Podsjeća da su Vladini predstavnici obećali sindikatima da se neće smanjivati socijalna i radna prava bez obzira na Fond

ZAGREB – Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović osudila je u ponedjeljak novi stand by aranžman s MMF-om u kojem se od hrvatske vlade traži rezanje troškova za zdravstvo. Time bi se, upozorila je, smanjila prava na zdravstveno osiguranje.

»Ministar financija Ivan Šuker i predstavnici Vlade decidirano su obećali da se nikakva socijalna i radna prava neće smanjivati, bez obzira na MMF. No, nitko ne zna kojih je to 30 mjera ministar Andrija Hebrang poslao Šukeru u Washington«, rekla je čelnica SSSH.

Pozivajući se na neslužbene izvore, navela je da je MMF zatražio smanjenje troškova u zdravstvu, odnosno da je riječ o tridesetak mjera iz zdravstvenog osiguranja.

U SSSH-u su uoči redovitog sastanka s predstavnicima Svjetske banke istaknuli da bi ta institucija trebala redefinirati svoje ciljeve u Hrvatskoj te se više angažirati na ostvarenju održivoga gospodarskog razvoja i na smanjenju jaza između bogatih i siromašnih.

»Svjetska banka nije pogodila bit ključnih gospodarskih problema u Hrvatskoj, kao i u ostalim tranzicijskim zemljama. Njezina je vjerodostojnost na niskoj razini i ona je nužno zlo kad nema alternative«, ocijenila je Dejanović.

Prema njezinu mišljenju, prosječan građanin ne poznaje razliku između Svjetske banke i MMF-a. Stoga je objasnila da se, za razliku od MMF-a koji je »međunarodni financijski policajac«, Svjetska banka treba konzultirati sa socijalnim partnerima.

Svoju ocjenu uspješnosti Svjetska banka temelji samo na rezultatima poslovanja poduzeća, a ne uzima u obzir utjecaj na radnike. Ona čak pozitivno ocjenjuje pokazatelje o povećanju nejednakosti navodeći da je to signal da sada tržište nagrađuje sposobnost, upozoravaju u Sindikatu.

Glavni ekonomist u SSSH-u Mario Švigir smatra da bi Svjetska banka trebala dalje raditi na restrukturiranju gospodarstva jer Hrvatskoj manjka poduzeća koja izlaze na svjetsko tržište. Treba ponuditi i rješenje protiv sive ekonomije i prakse plaćanja na ruke.

»Nitko se još nije pozabavio reformom obrazovnog sustava, a čini se da školujemo ljude za burzu a ne za rad u gospodarstvu«, istaknuo je Švigir. Dodao je da je upitna i tvrdnja Svjetske banke da Hrvatska ima pogrešan model privatizacije s malim dioničarima. U SSSH-u smatraju i da projekcija Svjetske banke o stopi gospodarskog rasta u Hrvatskoj od samo jedan do dva posto nije zadovoljavajuća.

Sunčica Dolušić