Večernji list: 15. 06. 2004.

PROCESI - Izvori bliski vlasti potvrdili da se s haaškim tužiteljstvom pregovara o preuzimanju novih procesa

Haag Hrvatskoj prepušta i suđenje Čermaku i Markaču?

Silvana Perica

Hrvatska je nedavno prvi put dobila čistu peticu iz suradnje s Haaškim sudom, a prema povjerljivim izvorima bliskim vlasti, moguće je da čak elegantno bude riješen i slučaj Gotovina! Prema tom scenariju, o kojem se, prema našim izvorima, pregovara s Haagom, Hrvatskoj bi, osim ostalih, bilo prepušteno i suđenje generalima Čermaku i Markaču. Njihove optužnice bile bi spojene s optužnicom protiv generala Gotovine, a tada bi se stvorili uvjeti da se Gotovina preda hrvatskim vlastima i da mu bude suđeno u Hrvatskoj.

Iznenađenje iz Haaga

Haaški odvjetnici s kojima smo razgovarali zasad su skeptični prema takvoj mogućnosti, jer oko Gotovine je bilo toliko buke u protekle tri godine, koliko je u bijegu. Međutim, kaže odvjetnik Goran Mikuličić, Haag bi mogao prirediti i koje iznenađenje. Hrvatskoj vlasti, koju dio javnosti napada kao vladu koja je Hrvatsku pokrenula u Haag, takav razvoj događaja i te kako bi dobrodošao. Posebno nakon što su plakati posvećeni generalu Norcu inspiririrali premijera Sanadera na izjavu kako on najviše voli Hrvatsku.

Bio bi to velik uspjeh kaže odvjetnik Anto Nobilo no mislim da nema puno izgleda za takav razvoj događaja bez obzira na to što je Haaški sud prisiljen ograničiti broj suđenja u vremenu koje im je preostalo. Očekuje se da će i u odnosu na Gotovinu situacija biti znatna ublažena nakon što Hrvatska u petak zaista dobije status kandidata za EU. Politička situacija tada će, očekuje se, biti znatno drukčija, tako da postoje izgledi da se ki bi da bi u ovom slučaju možda pretvori u nešto realniju mogućnost.

Prosvjedi i Norac

Prije pola godine činilo se da je to nemoguće, no nakon dobivanja statusa kandidata, Hrvatska postaje zemlja sposobna za priključenje za nekoliko godina, što znači da treba biti i sposobna da sudi svakom ratnom zapovjedniku kažu u krugovima bliskim Gotovini. Dodaju i da bi reakcija s te strane na takav razvoj događaja bila vrlo pozitivna, iz čega bi se dalo iščitati da postoji realna mogućnost da se Gotovina preda ako se treba predati hrvatskim vlastima. Zbog generala Norca organizirali su se skupovi prosvjeda, a ne zbog Gotovine, podsjećaju, pa ako Norcu može biti suđeno u Hrvatskoj, nema razloga da ne bude i Gotovini. Međutim, otežavajuća okolnost je Gotovinin bijeg.

Markač težak srčani bolesnik i dijabetičar

General Mladen Markač težak je srčani bolesnik, ali i dijabetičar. Preživio je dva infarkta, koji su se 2001. godine dogodili jedan zadrugim, što mu je oštetilo srce te smanjilo funkciju srčanoga mišića. O težini njegova zdravstvenoga stanja govori i to što mu je prije otprilike mjesec dana u Haagu pozlilo. Tamošnji su kardiolozi dijagnosticirali stenozu ili zakrečenje dviju srčanih krvnih žila, jednu u lijevom, drugu u desnom srčanom krvožilju. General Markač podvrgut je tada svojevrsnom operacijskom zahvatu dilatacije, proširenja koronarnih krvnih žila. A na mjestima stenoze u dvjema krvnim žilama ugrađena su mu dva stenta, posebne mrežice koje podupiru stijenke krvnih žila radi protoka krvi.

Težak zdravstveni problem generala Markača je i šećerna bolest, za koju je poznato da lagano razara praktički sve organe. Uz lijekove i tjelesnu aktivnsot, razinu šećera u krvi uspio je spustiti sa 22 na 13 do 14 jedinica. No, normalna je količina šećera u krvi manje od šest jedinica. Stres je okidač za pogoršanje stanja i kod jedne i kod druge bolesti. (D. G.)