Vjesnik: 16. 06. 2004.

Vojsci Federacije BiH prijeti raspad

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) – Stanje u Vojsci Federacije BiH doista je katastrofalno. Jedino čega zasad ima dovoljno jesu krumpir i riža – a nedostaje praktički sve ostalo potrebno za održavanje u funkciji oružanih snaga manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Novca nema za nabavku hrane, goriva, higijenskih potrepština, za održavanja oružja i vojne opreme, a plaće kasne već mjesecima!

Entitetski ministar obrane Miroslav Nikolić potvrdio je da novca nema niti za osnovne potrebe, a posebno je zabrinjavajućim ocijenio problem održavanja higijene u vojarnama, što bi moglo ugroziti zdravlje ročnika i časnika.

Ako se ubrzo nešto ne poduzme, jedini mogući potez bit će odgađanje prijema iduće klase novaka, a razmišlja se i prijevremenom otpuštanju onih koji se sad nalaze na odsluženju vojnoga roka.

Glasnogovornik Zajedničkog zapovjedništva federalne vojske, brigadir Hamza Višća, kazao je da u Vojsci Federacije BiH očekuju da tijela vlasti poduzmu mjere kako bi se stabilizirala opskrba postrojbi i zapovjedništava hranom i gorivom - odnosno da interveniraju ustupanjem zaliha iz robnih pričuva. Traži se i rebalans federalnog proračuna, odnosno povećanje izdataka za obranu, no da će to teško ići svjedoči podatak da je entitetski ministar financija Dragan Vrankić već zatražio smanjenje proračunskih rashoda, jer su prihodi u proračun Federacije BiH za prvih pet mjeseci ove godine manji za 105 milijuna konvertibilnih maraka (oko 54 milijuna eura) od planiranih.

Doduše, u Vladinu prijedlogu rebalansa proračuna pokušat će se zadržati sadašnja razina rashoda za obranu, no o značajnijem povećanju teško može biti govora. Katastrofalno stanje u Vojsci FBiH, ipak se nije dogodilo neočekivano. Usprkos brojnim upozorenjima da se iz siromašnog entitetskog proračuna ne može financirati Vojska u postojećem kapacitetu – kasnilo se s bolnim procesom smanjenja broja vojnika, odnosno otpuštanja prekobrojnih vojnika i časnika.

Također, Ministarstvo obrane opterećeno je milijunskim dugovima nastalim u ranijem razdoblju. Iako u Vojsci Federacije BiH tvrde da, usprkos postojećim teškoćama, uspijevaju ispunjavati svoju obrambenu misiju, u to je teško povjerovati.

Potpuni raspad koji prijeti Vojsci Federacije BiH ponukao je zastupnika Bosanske stranke u entitetskom Parlamentu Mirnesa Ajanovića da predloži uvođenje dvogodišnjeg moratorija na služenje vojnoga roka te da se raspoloživa sredstva iskoriste za održavanje profesionalnog vojnog sastava. Po njegovom mišljenju, to je jedini način da se izbjegne apsurdna situacija po kojoj bi obrana Bosne i Hercegovine ovisila o Vojsci Republike Srpske.

Alenko Zornija