Novi list: 17. 06. 2004.

Vatromet vatrene megalomanije

Piše: Branko Mijić

Uzdrmana četa Otta Barića bit će danas znatno jača u susretu protiv Francuza, jer će im, naravno o državnom trošku, u pomoć pohrliti čuvena i, u svakom slučaju, ubitačna napadačka trojka HDZ-a, u sastavu Vladimir Šeks, Luka Bebić i Branimir Glavaš kojoj će logistiku protiv Zidana i društva pružati SDP-ovka Željka Antunović i saborski tajnik Josip Sesar!

Nogometna vrućica nije jedina koja Hrvatsku obuzima ovih dana i u koju su se, eto, uključili i sportaši poput predsjednika Sabora, koji je radi »bubamare« htio otkazati sva saborska zasjedanja, već i cijeli državni aparat aktualne vlasti. Tako smo (ne)ugodno ostali iznenađeni kada smo čuli da će nakon popodnevnog »gay partya« 19. lipnja u metropoli uslijediti i groznica subotnje večeri na kojoj će na Trgu bana Jelačića biti proslavljeno hrvatsko dobijanje »statusa zemlje za punopravno članstvo u Europskoj Uniji«! Dakle, nakon Pridea, čeka nas Ultimat Fight, tradicionalno vatreno natjecanje Lijepe naše u megalomaniji.

A sve je počelo bezazleno, sa stotinjak Tuđmanovih volova okrenutih na ražnju kako bi se proslavilo hrvatsko stjecanje samostalnosti i nezavisnosti. Jadni su papkari tako izgubili glavu, ali stekli epitet tradicionalne nacionalne gastrodelicije još od perzijskih dana, iako se i dan-danas većina slavenskih nasljednika Iranaca uglavnom prehranjuje kupusom i krumpirom. Potom su anonimni glasići čeznutljivo putem mikrofona cvrkutali »Danke, Deutschland!« kako bismo se svojim davnašnjim uzorima moći mogli zahvaliti za sve što je Genscherov žuti pulover učinio kako bi nas svijet prigrlio. Kao protuuslugu dotični je gospodin dobio spomenik na lijepom jadranskom otoku, znatno ranije nego što je to uspjelo novovjekom Ocu Domovine Franji Tuđmanu.

Danas njegov nasljednik Ivo Sanader dobivanje mobilizacijskog poziva u europsku vojsku, gdje gotovo nitko niti ne zna što nas čeka, proslavlja feštom na kojoj ćemo pjevati Beethovenovu europsku himnu »Odu radosti« iako se puk, kao i nogometaši u Portugalu s rukom na srcu, još uvijek nije svikao na Mihanovićeve riječi pa uglavnom uprazno mlatara usnicama na Runjaninovu glazbu. Štoviše, regrut Hrvatska svoj će odlazak u neizvjesnost proslaviti nezapamćenim spektaklom na kojem doduše neće biti do sada nezaobilaznih vatrometa, ali će, prema obećanju Sanaderovog kaplara Ratka Mačeka, prvopozivcima biti priređeno nešto još neviđeno: laserska igra svjetala koja će biti projicirana s Trga zlosretnog Bana. I, da ne bi bilo zabune, za razliku od Šeksovih i inih nepotrebnih međunarodnih igrarija, Vladin show »Hvala Europi« neće platiti porezni obveznici, već sponzori koje će sve navedeno, plus koncert tradicionalnog HDZ-ovog banda »Prljavo kazališite«, stajati tričavih 400 tisuća kuna. Kao da njihova urgentna velikodušnost nije plod činjenice što su, ili to tek namjeravaju, u »transakcijama« s vladajućom strankom ili državom zaradili 400 puta 400 tisuća kuna.

Konačna poruka cijelog programa jest da Europa nije nikakav bauk, nikakav dodatni posao ili izdatak koji zahtijeva od nas da zasučemo rukave, već dobroplaćena zabava, poput aktualnog euroloptanja na koje odlaze »tri HDZ-ova tenora«. Iako bi neki oprezniji rekli da subotnjom »feštom« radimo ražanj dok je europski zec još uvijek u šumi, nama je u krvi da se uvijek iznova ponašamo kao mama Kukunka i tata Taranta koji krokodrilu nose vola pečenog ne bi li spasili maloga Juju. Pardon, malog Crocro!