Večernji list: 17. 06. 2004.

VEČERNJAK DOZNAJE Kakve će biti sankcije zbog neuhićenja Karadžića

Ashdown ukida policiju Republike Srpske

Autor: Ivica Pjanić

SARAJEVO - Sve je izvjesnije da do početka summita NATO-a u Istanbulu Bosna i Hercegovina neće dobiti pozivnicu da se pridruži Partnerstvu za mir. Upitan je i početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, koji su trebali početi najesen.

Naravno, razlog za to je činjenica da još nisu uhićeni najtraženiji optuženici za ratne zločine, prije svih Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Posve nedvosmisleno, iz krugova međunarodne zajednice upozoreno je da Republika Srpska, odnosno njezine institucije, snose najveću odgovornost za činjenicu da su Karadžić i ostali još na slobodi. Višegodišnja opstrukcija suradnje s haaškim tribunalom ipak neće proći nekažnjeno.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown najavio je sankcije za manji bh. entitet u slučaju da se do 28. lipnja Radovan Karadžić ne nađe iza rešetaka haaškoga zatvora, odnosno da zbog toga BiH propusti povijesnu priliku pridružiti se Partnerstvu za mir i početi pregovore s EU-om. Večernjak ekskluzivno doznaje kakve se sankcije pripremaju za Republiku Srpsku.

Naš izvor blizak visokim zapadnim diplomatskim krugovima pojašnjava da je Ashdown već dobio načelnu suglasnost vodećih zemalja članica Upravnoga odbora Vijeća za implementaciju mira za mjere koje namjerava poduzeti nakon istanbulskog summita NATO-a.

Nema ni govora o onome što se nagađalo u dijelu bosanskohercegovačkog tiska da će Ashdown ukinuti RS, no kazna će svakako biti primjerena djelu koje se stavlja na teret srpskim političarima i institucijama u BiH. Sasvim konkretno, glavnina udara bit će usmjerena na Ministarstvo unutarnjih poslova (RS), koje je procijenjeno najodgovornijom institucijom za neuspjeh u hvatanju optuženih ratnih zločinaca.

Iako najviši dužnosnici OHR-a navode da su za nesuradnju s ICTY-jem odgovorni pojedinci, naš list doznaje da će u BiH izvjestan negativni epilog NATO-ova summita u Istanbulu dovesti do snažnog pritiska za smanjenje postojećih ovlasti MUP-a RS i stvaranja neke vrste policije na državnoj razini.

- Možemo povući paralelu sa sankcijama koje su uslijedile nakon afere Orao. Podsjetit ću vas da su tada najodgovorniji bili visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Vojske RS, a sve je, osim smjena pojedinaca, rezultiralo i krupnim reformama obrane u cijeloj BiH. Slično će biti i ovoga puta, samo je sada riječ o policiji, navodi naš izvor.