Slobodna Dalmacija: 17. 06. 2004.

PREDSJEDNIK NEZAVISNIH HRVATSKIH SINDIKATA POZIVA

Krešimir Sever: Zastupnici, ukinite saborske mirovine

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati Krešimira Severa pozivaju saborske zastupnike da u izmjenama i dopunama Zakona o pravima dužnosnika u Hrvatskom saboru, o kojima će raspravljati idućih dana, ukinu pravo na zastupničku mirovinu, odnosno da to pravo urede u skladu s općim mirovinskim propisima koji vrijede za sve radnike.

Sever je na novinskoj konferenciji u srijedu kazao kako saborski zastupnici ni po čemu ne zaslužuju da se njihova mirovina računa drukčije od one radnika ili branitelja, odnosno da u prosjeku iznosi oko osam tisuća kuna, a najviša čak i do 13 tisuća kuna.Krešimir Sever predlaže da se saborska primanja samo uračunaju u ukupni staž, te se iz ukupnog staža odredi mirovina.

— Za samo dvije godine i jedan dan rada u Saboru zastupnici ostvaruju pravo na doživotnu saborsku mirovinu. Zastupnici, smognite snage i donesite zakon koji će vas približiti običnim smrtnicima — kaže čelnik NHS-a. Taj je poziv popratio i "bacanjem rukavica u lice" zastupnicima — odnosno pokazujući boksačke rukavice, on je zastupnike pozvao da ne budu "svileni" kada se radi o njihovim položajima. NHS, uz to, poziva zastupnike na ukidanje zastupničkog paušala, koji je odnedavna porastao na 1700 kuna, odnosno u visini je deset dnevnica za službena putovanja u RH. U toj središnjici upozoravaju da ukupna primanja saborskih zastupnika, bez paušala, ionako iznose od tri do četiri prosječne plaće u Hrvatskoj (od 12 do 16 tisuća kuna), odnosno sedam do osam najnižih plaća u RH.

NHS oštro osuđuje prijedlog da se izmjenama Zakona o pravima zastupnika dodatno uredi i invalidska mirovina za slučaj profesionalne nesposobnosti za rad pod posebnim pogodnostima. Predlaže se, kako pojašnjava pravna savjetnica u NHS-u Željka Obradović, da ta mirovina iznosi 85 posto zastupničke plaće.

M. CVRTILA

Stanovi, kartice, mobiteli...

Ostala primanja saborskih zastupnika

- smještaj u stanovima za službene potrebe, odnosno hotel, ako žive više od 50 km od Zagreba (+ 2500 kuna za stanovanje i 500 kuna za režije);

- 860 kuna za odvojeni život;

- u određenim uvjetima: službeni automobil i službeni vozač, višekratne naknade kilometraže za privatni automobil, pravo na troškove privatnog automobila do 2500 kuna mjesečno;

- mobilni telefoni, poslovne kartice, sredstva reprezentacije;

- besplatan (neograničen) prijevoz u željezničkom, cestovnom, riječkom, pomorskom, zračnom i javnogradskom prometu u RH.

Radnici, vojska, branitelji...

Prosječne mirovine za prosinac 2003. godine:

- radničke mirovine: 1719,82 kune (sa 100 kn + 6 % dodatka);

- vojska: 2688,63 kune neto;

- branitelji: 5076,70 kuna neto;

- saborski zastupnici i članovi Vlade: 7952,86 kuna neto