Vjesnik: 17. 06. 2004.

Ivan Matija još »radi« u Gredelju?

Matija: S Gredeljom imam ugovor o povratku nakon što mi istekne mandat suca Ustavnog suda i nije mi svejedno kako tvrtka posluje / Ustavni sud uputio novinare na saborsko Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa

ZAGREB - Sudac Ustavnog suda Ivan Matija, neslužbeno doznajemo, uz to što obnaša funkciju suca i dalje »radi« u Tvornici željezničkih vagona (TŽV) Gredelj u Zagrebu. Kako tvrde Vjesnikovi izvori, Matija u Gredelj dolazi gotovo svakodnevno, a naručene (poslovne) posjetitelje prima u prostorijama upravne zgrade tvornice na prvom katu.

Matija je, naime, za suca imenovan u prosincu 1999., a dotad je cijeli radni vijek proveo u zagrebačkoj tvornici vagona. To i ne bi predstavljalo problem da suci Ustavnog suda prema ustavnim i zakonskim zabranama u vrijeme obnašanja dužnosti ne mogu obavljati nikakvu drugu javnu ni profesionalnu dužnost. Smiju samo održavati nastavu i raditi znanstvene radove kao sveučilišni nastavnici pravnih znanosti ili biti članovi u humanitarnim, sportskim ili kulturnim udrugama.

Naime, kad je Vjesnik odlučio provjeriti navode svjedoka koji su u Gredelj išli na razgovore s Matijom, nazvali smo centralu tvornice. Nakon što se operater javio na telefon zatražili smo Ivana Matiju, te je poziv bio prespojen na tajnicu. Potom smo ponovo zatražili Matiju, a tajnica nam je na to odgovorila da ga »trenutačno nema«. Na pitanje kada će doći, odgovorila nam je da ne zna, te nas upitala imamo li dogovoren sastanak i za kad. Kad smo odgovorili kako nemamo dogovoreno te da bismo se htjeli naći s njim, upitala nas je zašto ga trebamo. Tad smo rekli da zovemo iz Vjesnika, a tajnica nam je, kad je čula da smo novinari, odgovorila: »Pa on tu ne radi već nekoliko godina«.

»Ma kako bih mogao tamo imati ured«, rekao je Matija Vjesniku. »Tajnica koja vam se javila na telefon bila je moja tajnica dok sam radio u Gredelju, a sada je tajnica novom direktoru«, nastavio je sudac Ustavnog suda. Na pitanje zašto nas je onda pitala imamo li dogovoren sastanak s njim, Matija nam je odgovorio da je on dopredsjednik Kulturno-umjetničkog društva »Željezničar«, koje je smješteno unutar kruga tvornice. No na upit je li ista tajnica direktora i KUD-a »Željezničar«, Matija odgovara: »Ne, mi imamo tajnika«.

Uz to što je potpredsjednik »Željezničara«, sudac navodi još jedan razlog čestog svraćanja u Gredelj. »Imam s Gredeljom ugovor o povratku nakon što mi istekne mandat suca Ustavnog suda i nije mi svejedno kako tvrtka posluje«, pojašnjava Matija. Odnosno zanima ga kako tvrtka stoji.

No, unatoč postojanju ugovora o povratku, Matija nam je na kraju razgovora istaknuo da se, po isteku sudačkog mandata, najvjerojatnije neće vratiti u Gredelj nego će u mirovinu. »Ova je priča lansirana iz nekih razloga«, kazao je na kraju.

Kad smo komentar o tom slučaju zatražili od Petra Klarića, predsjednika Ustavnog suda, nismo ga mogli dobiti. S Ustavnog suda nam je poručeno da, ako smatramo da je riječ o sukobu interesa, sami prijavimo Matiju saborskom Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Što nismo uspjeli napravili jer je mobilni telefon predsjednika Povjerenstva Antuna Kapraljevića bio nedostupan.

Nataša Zečević