Novi list: 18. 06. 2004.

PRESUDA RIJEČKE SUTKINJE IKE ŠARIĆ GOSPIĆKOJ SKUPINI DO DALJNJEG OSTAJE NA SNAZI

Vrhovni sud nije ukinuo presudu Oreškoviću?

Neslužbeni izvori tvrde da je u Rijeku već poslana poruka da se ne ukida dio presude za Tihomira Oreškovića, a predpostavlja se da presuda nije ukinuta ni za Mirka Norca i Stjepana Grandića

Piše: Ico MIKULIČIĆ

ZAGREB – Vrhovni sud Republike Hrvatske, najvjerojatnije je odbio žalbu Tihomira Oreškovića prvooptuženog za ratne zločine u Gospiću u dijelu u kom je on tražio da se ukine presuda sutkinje Ike Šarić i da mu se ponovno sudi – tvrde neslužbeni izvori u Zagrebu bliski pravosuđu i krugovima obrane. Analizom poznatih činjenica oni pretpostavljaju da nije ukinuta ni presuda za Mirka Norca i Stjepana Grandića.

Zaključak baziraju na nekoliko znakovitih činjenica: Oreškoviću u subotu ističe maksimalni pritvor od 3,9 godina i morao bi biti pušten ako Vrhovni sud ukida riječku presudu. Da je Vrhovni sud to mislio učiniti, uobičajeno je da bi poslali bi barem hitnu faks odluku da se Orešković pusti iz pritvora. Kompletna pisana odluka se onda može poslati naknadno što je u ovakvim slučajevima uobičajeno (posljednji put je slično bili s takozvanom »zločinačkom organizacijom«).

Hitna faks poruka

Isti, obično dobro informirani izvori u Zagrebu, idu i dalje tvrdeći da je u Županijski sud u Rijeku već jučer (ili će to biti najkasnije danas) poslana hitna faks poruka koja se odnosi na tu odluku. Navodno u poruci piše da je zaključak Vrhovnog suda »kako nema osnove za puštanje Oreškovića iz pritvora«. To automatski znači da presuda nije ukinuta. Pravnici kažu da se iz te formulacije ne može isčitati je li kazna smanjena, kao što je alternativno tražila obrana, ili povećana po zahtjevu tužitelja.

Naši sugovornici bliski pravosuđu također tvrde da u toj poruci ništa izravno ne piše o ostalim osuđenicima Mirku Norcu i Stjepanu Grandiću, pa se ne može isčitati stav Vrhovnog suda o njihovim žalbama, za ukidanje presude ili smanjenje kazni. Međutim podsjećaju da je normalno i uobičajeno da se u takvim hitnim porukama ne piše o odluci za one osuđenike kojima još ne istječe pritvor (Grandiću za otprilike tri, a Norcu za pet mjeseci), osim ako dolazi do bitne promjene a to bi bilo ukidanje presude i puštanje na slobodu.

Posredno zaključivanje

Međutim, neki pravnici koji poznaju ovaj slučaj analizirajući hitnu poruku tvrde da se ipak nešto može posredno pretpostaviti – ako nije ukinuta presuda za Oreškovića, vjerojatno je da neće biti ukinuta ni za Norca jer su njihove optužbe i dokazi povezani, a slično je i u slučaju s Grandićem. Da je presuda za Norca i Grandića ukinuta vjerojatno bi poslali odluku da budu pušteni jer je jasno da se novo suđenje ne bi moglo organizirati i završiti za tih nekoliko mjeseci. Svi se jedino slažu da se iz tako sastavljene poruke ne može isčitati jesu li kazne za svih smanjene ili povećane.

Sutkinja Ika Šarić uopće nije željela govoriti o tom slučaju, ali nas je ljubazno uputila na predsjednika suda Veljka Miškulina koji je rekao da još nije stigla presuda s Vrhovnog suda. Doduše uputio nas je da se danas ponovno informiramo kod šefice kaznenog odjela što bi moglo biti znakovito.