Novi list: 18. 06. 2004.

Šarinićeva šarada

Rade DRAGOJEVIĆ

Istrošenih kadrova u domaćoj politici, izgleda, nikako da se riješimo. Iz duboke političke hladovine, negdje s obronaka ponad Samobora stižu nam glasi da bi se u predsjedničku kampanju mogao uključiti Hrvoje Šarinić, siva eminencija hrvatske politike s početka devedesetih, čovjek od najvećeg Tuđmanovog povjerenja i čovjek koji, baš zbog te svoje negdašnje povlaštene pozicije, jako puno zna, ali malo toga želi kazati. Recimo, sigurno zna o čemu se razgovaralo na famoznom sastanku u Karađorđevu između Tuđmana i Miloševića i je li tamo na retoričkoj razini označen start za jedan novi balkanski rat.

Kako se vidi iz novina, Šarinića će kandidirati Demokratski centar, a sam se Šarinić još nije oglasio oko svoje kandidature. Predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt najavila je glavni slogan moguće Šarinićeve kampanje – »Predsjednik gospodin«, čime se direktno konfrontira jednom drugom sloganu, onom Mesićevom koji nam je već četiri godine »predsjednik-građanin«.

Što reći na ovu moguću kandidaturu? Čini se da je Šarinić ipak čovjek jedne druge, nadamo se, zastarjele politike. One koja je inzistirala na tajnim pregovorima, neprincipijelnim koalicijama, netransparentnosti u javnom djelovanju, rječju, političkom mudrijanju svake vrste. Na pitanje treba li nam na sceni još jedan rashodovani političar, odgovor se nekako sam nameće. Ne treba, jer bi političara starog kova u budućnosti radije sretali u povijesnim udžbenicima nego na javnoj sceni.

Što se slogana tiče, on za početak pati od pleonazma, suvišnosti. Naime, svaki je čovjek, a nekmoli predsjednik prema bon-tonu već gospodin. Osim toga, slogan ne pogađa ni raspoloženje biračkog tijela. Jedan dio tog tijela u Stankovićevoj emisiji »Nedjeljom u dva« vrlo je jasno dao do znanja da je više za »druga« iz socijalizma, nego za »gospodina« iz kapitalizma.