Vjesnik: 19. 06. 2004.

Postoje li planovi terorista za rušenje Starog mosta u Mostaru

Policija tvrdi da će usprkos nekih indicija o mogućim terorističkim planovima Mostar biti u srpnju možda i najsigurniji grad na svijetu

SARAJEVO - Izjava čelnih ljudi postrojbe za specijalne namjene i Uprave policije MUP-a Federacije BiH o tome da postoje saznanja kako ekstremisti pripremaju teroristički napad usmjeren na obnovljeni Stari most u Mostaru podigla je dosta prašine u bosansko-hercegovačkoj javnosti.

Svečana ceremonija otvaranja Staroga mosta predviđena je za 23. srpnja, što bi trebao biti i prvorazredni politički događaj jer bi tom prigodom u najveći hercegovački grad trebali doći brojni svjetski državnici i drugi visoki dužnosnici.

Sigurnosti ceremonije otvaranja posvećuje se značajna pozornost, i upravo će na ove svrhe otići značajan dio od oko pet milijuna eura, koliko će koštati ceremonija i pripreme Mostara za doček gostiju iz zemlje i svijeta.

No, uznemirenost je izazvala izjava Dragana Vikića, zapovjednika postrojbe za posebne namjene Federalnoga MUP-a koji je kazao da Uprava policije ima obavještajna saznanja o mogućim pripremama diverzije Staroga mosta.

Postojanje takvih saznanja potvrdio je i Zlatko Miletić, direktor Uprave policije, no i Vikić i Miletić kazali su da će Mostar usprkos tome u srpnju biti možda i najsigurniji grad na svijetu te da je plan osiguranja takav da će biti spriječeni svi eventualni pokušaji terorističkih napada.

Nasuprot Vikiću i Miletiću, direktor Agencije za informacije i zaštitu (SIPA) BiH Sredoje Nović kazao je kako ova Agencija nema konkretnih informacija o planiranim terorističkim napadima prilikom ceremonije otvaranja Staroga mosta.

Izjave policijskih službenika kritizirao je dopredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

On je kazao da je Miletićeva izjava neprofesionalna i neodgovorna te da ukoliko problem doista postoji, onda ga MUP treba učinkovito riješiti, a ne konfuznim izjavama zbunjivati javnosti, što može pokvariti svečanost i obeshrabriti uzvanike da dođu na ceremoniju otvaranja obnovljenog Mosta. Izetbegović je pozvao Miletića da javnost upozna sa svim relevantnim činjenicama o ovom slučaju.

Alenko Zornija