Vjesnik: 19. 06. 2004.

Hrvatska kandidat, pregovori početkom godine

Prodi: Hrvatskoj nismo dali ništa nezasluženo, ona je vrednovana korak po korak. Zadovoljni smo i sretni jer zemlja koju ujedinjuje europski cilj ide s nama u EU / Sanader: Hrvatska je tu odluku zavrijedila, ponosan sam jer sam na čelu Vlade što je u svojih šest mjeseci dostigla ovaj cilj u koji je uložen i rad svih bivših vlada

BRUXELLES (Od Vjesnikove dopisnice) – Hrvatska je kandidat za članstvo u Europskoj uniji, formalno je u petak potvrdilo Europsko vijeće i njegovih 25 lidera. Pregovori kreću početkom iduće godine, fešta u Hrvatskoj trajat će do ponedjeljka, a onda počinje pravi posao.

U Bruxellesu je okrenuta jedna, istina, vrlo bitna stranica dugog približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

U statusu kandidata Hrvatska se suočava s otvorenijim vratima i golemim poslom za koji premijer Ivo Sanader trezveno ocjenjuje da će biti težak, zahtijevati svu energiju, a Hrvatska je u stanju završiti pregovore za dvije i pol do tri godine, dok je na Uniji odluka kad će uslijediti ulazak.

U užurbanoj atmosferi summita u Bruxellesu u petak je bilo malo vremena za taj, Hrvatskoj tako bitan događaj. Na kanalima neprekidnih vijesti postala je breaking news, a čak su kratki izlazak predsjednika Europske komisije Romana Prodija s gostima iz Hrvatske te objava da je Unijina čekaonica dobila novog člana dočekani uzvicima: »Imate li ustav?«.

Sve je kasnilo, irski premijer i predsjedatelj Unije Bertie Ahern sa suradnicima, sav »pod adrenalinom« zbog očito živahne rasprave u dvorani za plenarne sastanke, čekao je hrvatsko izaslanstvo i kad se već počeo vraćati natrag u košnicu summita, prilika za slikanje ipak je nekako ugrabljena i kamere su zadovoljene.

Sastanak na vrhu dobio je svoju prvu veliku dobru vijest.

Predsjednik Komisije Prodi nije skrivao zadovoljstvo da je njegovih pet godina, u kojima se dogodilo uvođenje zajedničke valute eura, proširenje i mnogo reformi, pri kraju okićeno novim kandidatom (a i ustav je blizu izglasavanju...).

»Sretan sam jer je sve išlo dobro u ovom dugom, dugom pristupanju. Danas zajedno s Hrvatskom počinjemo nov korak, velik sam optimist za finalni ishod«, istaknuo je.

Prodi je kratko ponovio Unijinu filozofiju: »Hrvatskoj nismo dali ništa nezasluženo, ona je vrednovana korak po korak što nam je bila dužnost. Zadovoljni smo i sretni jer zemlja koju ujedinjuje europski cilj, ide s nama u Europsku uniju«.

Hrvatska je stvarala priliku za novo proširenje usprkos svim prijateljskim sugestijama iz Unije početkom prošle godine da ne podnese kandidaturu za članstvo.

Hrvatski premijer Ivo Sanader istaknuo je: »Uvjerevam vas, dragi Romano, da ova odluka Europskog vijeća nije važna samo za Hrvatsku nego i za susjedne zemlje i cijelu regiju. Ona je snažan signal svima da se mogu priključiti ako slijede europski put«.

Reagirajući na Sanaderovu izjavu, Prodi je naglasio: »Poruka je jasna – svakome prema zaslugama, vrata su svima otvorena, političko je rješenje za regiju u približavanju Uniji i vjerujem da smo to pokazali«.

Dakle, nova faza počela je čestitkama, osmijesima i »blicevima«, nastavak procesa bit će za Uniju, zaokupljenu sobom i svojim unutarnjim dilemama, manje dramatičan nego za Hrvatsku.

Tradicionalni razgovor s novinarima - u službenom dekoru panoa sa svim proširenjima i članicama EU na kome će valjda do kraja desetljeća biti i Hrvatska - počeo je čestitkom premijera Sanadera hrvatskom narodu.

»Hrvatska je zavrijedila tu odluku. Ponosan sam jer sam na čelu Vlade što je u svojih šest mjeseci dostigla ovaj cilj u koji je uložen i rad svih bivših vlada«, naglasio je Sanader. Premijer je najavio ubrzavanje rada, s Europskom komisijom - koja je na summitu dobila opširan domaći rad za svoje završne mjesece - Hrvatska će »biti u interaktivnim odnosu«, što se i dosad, prema hrvatskim i drugim iskustvima, pokazalo korisnom taktikom.

Komisijine ljude, naime, uvijek valja uvjeriti u nešto kako bi to kasnije primijenili kao Komisijin kreativan unos.

Posao na vanjskopolitičkoj sceni obavljen je dobivanjem statusa kandidata, a Vlada se sad vraća na domaći teren, obećao je premijer. Istaknuo je da će se više pažnje posvetiti reformskim izazovima, pogotovo ubrzanju gospodarskog rasta praćenom nužnim promjenama.

Na vanjskopolitičkom planu Vlada će se naglašenije baviti razvojem gospodarske diplomacije i školovanjem kadrova a i hrvatskoj misiji pri EU u Bruxellesu obećano je da će joj uskoro stići pojačanje.

Uz ponešto začina o komentarima nogometa (premijer tvrdi da će Engleska pasti, protiv čega novinarska publika nije imala ništa protiv), toliko očekivani trenutak brzo je prošao.

U press-centru sve se vratilo europskom ustavu, koji je u trenutku proglašenja odluke o Hrvatskoj kao kandidatkinji za EU stigao na domak dogovora, za razliku od objektivno jednostavnije teme izbora predsjednika Europske komisije.

To je još jedna europska lekcija – fešte kratko traju, dug je samo rad.

Lada Stipić-Niseteo