Novi list: 20. 06. 2004.

JOŠ JEDAN MEDIJSKI GAF HDZ-ove VLADE NA HRT-u OVAJ PUT U SURADNJI GLAVNIM UREDNIKOM INFORMATIVNOG PROGRAMA

Sanader uvjetovao intervju HTV-u izbacivanjem sporne ankete?

Premijer je odbio u petak navečer dati intervju uredniku Dnevnika ako od njega budu tražili da komentira anketu po kojoj je samo 53 posto ispitanika za ulazak u EU. Odlučio sam da idemo s anketom u subotu, iako to Sanader nije tražio, kazao je Vladimir Rončević

ZAGREB – Premijer Ivo Sanader, kako neslužbeno doznajemo, odbio je u petak navečer dati intervju uredniku Dnevnika Danku Družijaniću ako će se od njega tražiti da komentira činjenicu da je u Pulsovoj anketi samo 53 posto ispitanika podržalo ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Sanader je po povratku iz Bruxellesa odmah sa zagrebačkog aerodroma došao u sjedište HTV-a gdje su mu Družijanić i glavni urednik informativnog programa Vladimir Rončević predočili pitanja na koja bi trebao odgovoriti. Bilo je predviđeno i da premijer prokomentira rezultate spomenute ankete prema kojima je 53 posto građana zadovoljno da je Hravatska promovirana u kandidata za EU, 40 posto je nezadovoljno zbog toga dok se njih 7 posto nije izjasnilo. Slavljenički raspoloženi Sanader nije želio da se ta anketa uvrsti u intervju s njim i nastala je, kako opisuju prisutni, vrlo mučna situacija. Na kraju je sporna anketa povučena i Sanader je ipak pristao ući u studio i obaviti razgovor s Družijanićem.

HTV-ova akcija zataškavanja

Doznajemo da je jučer na HTV-u tekla akcija zataškavanja tog za Sanadera neugodnog događaja tako da je Rončević koji je glavni urednik tek dva tjedna odlučio svu odgovornost za povlačenje planiranog pitanja preuzeti na sebe.

– Vidio sam da su Sanadera začudili rezultati iz ankete i osjetio kod njega nelagodu, ali nije tražio da ga se o tome ne pita. Međutim, ja sam onda odlučio da s anketom idemo u Dnevnik u subotu i to s analizama nekih ranijih sličnih istraživanja i u Hrvatskoj i u zemljama koje su nedavno pristupile EU, rekao nam je Rončević.

Da valjda ne ispadne baš da su se sasvim povukli pred izvršnom vlašću, Rončević nam je kazao da je s premijerom dogovoreno da ga Družijanić upita strahuje li da će potpora građana ulasku u EU oslabjeti kada počnu pregovori o teškim pitanjima, primjerice poljoprivredi. Sanader je kasnije u televizijskom studio odgovorio kako ne vjeruje da će se to dogoditi.

Mačekov demantij

– Otpora će sigurno biti, ali ako su nam cilj prosperitet države i bolji standard njezinih građana, vjerujem da će i ti otpori popustiti, optimističan je bio Sanader u petak navečer ignorirajući ovom prilikom upozoravajuće rezultate Pulsove ankete.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček koji je sa Sanaderom bio na HTV-u također tvrdi da je isključivo Rončević odlučio da se naprave neke izmjene u pitanjima.

– Mi smo mu samo rekli da ti rezultati nisu vjerodostojni jer je anketa rađena na uzorku od samo 600 ispitanika. Istraživanje što ga je provela Vlada na uzorku od 2.500 građana pokazuju da 74,8 posto njih podupire priključivanje Hrvatske EU. Ali, premijer nije ništa uvjetovao, Rončević je donio odluku da se o Pulsovoj anketi ne razgovara na što mu je premijer rekao – nemoj samo da ispadne da sam ja nešto intervenirao, ističe Maček.

Je li na pomolu nova priča poput one kad je nedavno potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang pokušao intervenirati na prilog u Dnevniku.

S. VEJNOVIĆ, D.CIGLENEČKI