Novi list: 23. 06. 2004.

PREMA POUZDANIM IZVORIMA VRHOVNI SUD POTVRDIO PRESUDE SUDA U RIJECI JOŠ DVOJICI OSUĐENIKA ZA RATNI ZLOČIN U GOSPIĆU

Mirko Norac seli u zagrebački zatvor

Odluka o odbijanju zahtjeva Mirka Norca i Stjepana Grandića trebala bi u Rijeku stići do 24. lipnja, a to znači da osuđeni moraju preseliti u neki drugi zatvor u Hrvatskoj

RIJEKA – Mirko Norac i ostali osuđeni za ratni zločin u Gospiću uskoro sele iz Rijeke u neki drugi zatvor u Hrvatskoj – tvrde naši izvori dodajući da se u pravosudnim kuloarima sve glasnije priča kako je Vrhovni sud odbio i zahtjeve Mirka Norca i Stjepana Grandića za ukidanje presude sutkinje Ike Šarić i novo suđenja za ratne zločine u Gospiću. Ako je to točno, izravna posljedica toga bit će skoro preseljenje u zatvore u kojima će izdržavati kaznu.

Navodno je još samo pitanje procedure da se ta odluka do kraja napiše i pošalje u Rijeku gdje bi trebala stići za nekoliko dan. Za Tihomira Oreškovića to je već potvrdio dio odluke koji je prošlog tjedna stigao s Vrhovnog suda. Neslužbeni krugovi tvrde da se već i u pravosudno-zatvorskim institucijama priprema za takve nove okolnosti i razmišlja kamo premjestiti osuđene iz riječkog zatvora koji ima pritvorski karakter. Da je to realnost potvrđuje i priča da su pravosudno-zatvorske institucije već kontaktirali ljudi iz krugova bliskih optuženima za ratne zločine u Gospiću koji su se zanimali o mogućnostima novog zatvora u kojem bi Norac i ostala dvojica osuđenih mogli preseliti iz Rijeke.

Zasad je sigurno da će oni biti najprije prebačeni iz riječkog u zagrebački zatvor u dijagnostički dio u kome se se obavljaju procjene i donosi konačna odluka o zatvoru u kojem će služiti kaznu. Kako Norcu, vjerojatno još u tijeku ove godine treba početi suđenja za Medački džep, za koji mu je nedavno uručena haška optužnica, a kako se sve glasnije tvrdi da će mu se suditi u Zagrebu, logično je očekivati da se preseli u zatvor u Zagrebu. To bi se navodno trebalo dogoditi vrlo brzo, možda i u sljedećih desetak dana. Mjesto izdržavanja kazni Oreškovića i Grandića odlučit će se nakon završenih priprema u dijagnostičkom centru u Zagrebu, naravno sve to pod uvjetom da im je odbijeno novo suđenje kao što se priča u pravosudnim kuloarima.

Neki pravnici očekuju da bi konačna odluka za sve optuženika mogla doći u Rijeku u sljedeća dva dana, do 24. lipnja kad je jedan od pritvorskih rokova. Riječki zatvor je samo pritvorskog karaktera i u njemu su optuženici bili dok im je trajalo suđenje te dok čekaju pravomoćnost presude. Norcu i ostalima premještaj u režim izdržavanja kazne bit će zapravo bolji od pritvorskog jer je pritvorski ograničen po mnogim karakteristikama. Ako bi nakon pravomoćne presude duže čekali u Rijeci na premještaj bilo bi im teže jer bi im se smanjile i neke beneficije o posjetima i druge koje su imali kao pritvorenici dok nisu dobili pravomoćnu presudu.

Ico MIKULIČIĆ