Vjesnik: 23. 06. 2004.

Šeksa u Londonu pitali kako Hrvatska gleda na EU

LONDON (Od Vjesnikove dopisnice) – Predsjednik Hrvatskog sabora dr. Vladimir Šeks i članovi hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, doputovali su u ponedjeljak u posjet Velikoj Britaniji. Tijekom ponedjeljka i utorka posjetili su oba Doma britanskog parlamenta. U Donjem domu razgovarali su sa članovima britanskih parlamentarnih odbora za obranu, vanjske poslove, te provjeru europskih zakona.

Također su se sreli sa članovima odbora Doma lordova za Europsku Uniju. Dr. Šeks pozvao je pripadnike tog Odbora da održe zajedničku sjednicu s državnim odborima za vanjsku politiku i europske integracije, te predložio da se to u jesen dogodi u Zagrebu. Hrvatsko izaslanstvo također je razgovaralo s predsjednikom Donjeg doma Michaelom Martinom, te s političkim direktorom Foreign Officea Johnom Sawersom. Glavne teme tih susreta bile su daljnje jačanje britansko-hrvatskih bilateralnih odnosa, posebice parlamentarne suradnje, te hrvatski napredak u procesu europske integracije.

Na svakom koraku sugovornici u Londonu izražavali su potporu našoj zemlji na njenom putu u Europsku Uniju. No, otkako je Hrvatska dobila i službeni status zemlje kandidatkinje, počinje ih zanimati i to, kako ona gleda na EU: da li kao na razmjerno labavu Uniju nacija po britanskom receptu, ili kao na čvrsto centraliziranu federaciju, kakvu zagovaraju neke druge utjecajne članice. U EU u zadnje vrijeme dolazi do polarizacije na tzv. »staru Europu«, pod patronatom Njemačke i Francuske, te »novu Europu«, koju predvodi Britanija, a priklanjaju joj se i neke novoprimljene članice EU. Strani promatrači već sada bi rado znali gdje bi se u svemu tome mogla pozicionirati Hrvatska. Zaokupljena do sada borbom za kandidaturu u EU, naša zemlja nije još čvrsto definirala odgovor na to pitanje – koje će joj se u budućnosti sve češće postavljati.

Jasna Zanić Nardini