Slobodna Dalmacija: 23. 06. 2004.

DOZNAJEMO HAAŠKI OPTUŽENIK TRAŽI PUŠTANJE NA SLOBODU

Vlada dala jamstva za Slobodana Praljka

Praljak u svome podnesku Tribunalu navodi da ne postoje prepreke da se ne udovolji njegovu zahtjevu. Uostalom, prema raspoloživim informacijama, hrvatska je Vlada dala jamstva da Praljak neće pobjeći

Iz Den Haaga: Lada KALMETA

DEN HAAG l Haaški optuženik Slobodan Praljak (59), koji se od dobrovoljne predaje Tribunalu u travnju ove godine nalazi u Pritvorskoj jedinici u Scheveningenu, zatražio je od Suda puštanje na slobodu. Praljak u svome podnesku Tribunalu navodi da ne postoje prepreke da se ne udovolji njegovu zahtjevu. Osim mogućeg utjecaja na svjedoke, prepreka može biti mogućnost bijega, no prema raspoloživim informacijama, hrvatska je Vlada dala jamstva da Praljak neće pobjeći.

Međutim, Praljkov podnesak kojim traži privremeno puštanje iz pritvora nosi pečat "povjerljivo", što nije uobičajeno kod ovakvih zahtjeva. Zbog čega je sadržaj Praljkova zahtjeva tajan i povjerljiv, na Tribunalu se službeno ne može doznati. O podnescima s oznakom "povjerljivo" informacija se ne može dobiti, no doznajemo da Praljak nije jedini s ovakvim zahtjevom.

Potvrdu da je Praljak zatražio puštanje na slobodu dobili smo iz pouzdanog izvora, no istodobno doznajemo da su iz grupe od šestorice optuženika koji su se predali istoga dana kada i Praljak, još trojica zatražila puštanje na slobodu, dok će preostala dvojica to učiniti u najskorije vrijeme.

Uz Praljka, puštanje na slobodu traže Jadranko Prlić (45), Bruno Stojić (49), Milivoj Petković (55), Valentin Ćorić (48)i Berislav Pušić (52).

Odvjetnici ove šestorice nisu htjeli da molbe za puštanje na slobodu njihovih branjenika budu obznanjene i na Tribunalu tretirane kao javni dokument. O tome je nešto više kazao Božo Kovačić, branitelj Slobodana Praljka. Naime, Praljkov odvjetnik od prije nekoliko dana više nije Krešimir Krsnik, već je Praljak punomoć potpisao drugom odvjetniku, Kovačiću.

- Nema razloga da molba za privremeno puštanje iz pritvora nosi oznaku tajnosti, no takav je bio izbor branitelja. Molbu moga branjenika pisao je Krsnik, dok ja osobno ne vidim razloga za tajnovitost - rekao je Kovačić koji je u utorak posjetio Slobodana Praljka u pritvoru u Scheveningenu.

O navedenim molbama raspravljat će Predraspravno vijeće Tribunala. U slučaju Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji su puštanje na slobodu tražili dan nakon što su pritvoreni, na odluku Vijeća koja je bila negativna, čekalo se sedam tjedana.

Optužnica protiv Praljka i još petorice nekadašnjih visokih časnika HVO-a teškim ih kvalifikacijama tereti za "udruženi zločinački poduhvat". Predmet je u predraspravnoj fazi, a optuženici se ne osjećaju krivi ni po jednoj od 26 točaka optužnice.