Vjesnik: 23. 06. 2004.

Škare-Ožbolt i Bajić danas u Haagu

ZAGREB – Ministrica Vesna Škare-Ožbolt susrest će se u Haagu u srijedu i četvrtak, 23. i 24. lipnja, kako je dogovoreno za posjeta glavne tužiteljice Zagrebu, s predsjednikom i tajnikom Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Theodorom Meronom i Hansom Holthuisom. Najavljen je i razgovor s tužiteljicom Del Ponte. Zajedno s ministricom pravosuđa u Haag u srijedu putuju i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te pomoćnik ministrice Jakša Muljačić. Cilj je susreta dogovoriti broj i sadržaj predmeta ratnih zločina koje će Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju ustupiti hrvatskom pravosuđu na daljnje procesuiranje.

»Bit će to prilika da dovršimo zagrebačke razgovore točnim brojem tih predmeta, da znamo faze postupka u kojima se oni nalaze te da unaprijed razriješimo neka pitanja koja se eventualno mogu pojaviti objavom sadržaja tih spisa«, rekla je Vjesniku ministrica Škare-Ožbolt.

U pregovaračkoj torbi ministrica nosi i OESS-ovo izvješće o Hrvatskoj koje opisuje pravosudno stanje s predmetima ratnih zločina od 2002. do danas. Pozitivna ocjena rada hrvatskog pravosuđa, koje to izvješće generalno sadrži, bit će potpora ministrici u haaškim razgovorima. Jer, bit će to prvi put da se OESS-ovo izvješće temelji na aktualiziranim podacima pa je i pozitivna ocjena, posebno rada Državnoga odvjetništva, tim važnija za haaške razgovore hrvatske delegacije.

Drugoga dana boravka u Haagu, ministrica će, kako je najavljeno, posjetiti optužene Hrvate u pritvoru u Scheveningenu.

V. R.