Vjesnik: 24. 06. 2004.

Čermak i Markač potkraj srpnja u Hrvatskoj?

Dobila sam uvjeravanja da će se već ovih dana branitelji moći obratiti Sudu sa zahtjevom da se dvojicu generala pusti na slobodu do početka glavne rasprave, rekla je Škare-Ožbolt / Haag spaja postupke protiv Ademija i Norca / »Hrvatska je na pragu presedana. To znači da bi se prvi predmeti mogli pred hrvatskim sudovima pojaviti i prije kraja godine«, izjavila je ministrica nakon razgovora s Carlom del Ponte

ZAGREB – Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ministričin pomoćnik Jakša Muljačić u srijedu su dulje od protokola u sjedištu haaškog tužiteljstva razgovarali s Carlom del Ponte. Susret je bio vrlo srdačan i naglašeno radni.

»Razgovarali smo o prebacivanju haaških predmeta u nadležnost nacionalnih sudova i dobili smo informacije o spajanju postupka protiv Rahima Ademija i Mirka Norca. Kao što je poznato, oni imaju "svaki svoju" optužnicu, ali će se slijedom propisa bis 11 Pravilnika o postupku i svjedocima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ti postupci objediniti«, rekla je Vjesniku u telefonskom razgovoru iz Haaga ministrica Škare-Ožbolt.

»Odluka o broju predmeta i fazi postupka u kojoj se nalaze ovisi isključivo o Sudu. Spomenuto pravilo bis11 omogućuje da se predmeti ustupe ili pravosuđu u Hrvatskoj ili nekoj trećoj zemlji. Uvjereni smo da se dosad pokazalo kako je hrvatsko pravosuđe potpuno spremno prihvatiti te slučajeve i procesuirati ih u standardu koji bi imali i na Haaškom tribunalu«, dodala je ministrica.

Iz njezine je izjave jasno da su posljednje pozitivne ocjene o stanju i kvaliteti hrvatskog pravosuđa, izrečene i u tužiteljstvu Carle del Ponte i u OESS-ovoj misiji u Hrvatskoj, urodile plodom.

»Hrvatska je na pragu presedana. To znači da bi se prvi predmeti mogli pojaviti pred hrvatskim sudovima i prije kraja ove godine. U tim okolnostima, predmeti bi iz Haaga trebali početi stizati i prije službenog početka ljetnih praznika«, rekla je Škare-Ožbolt. Na pitanje u kakvoj su trenutno procesnoj poziciji optuženi Ivan Čermak i Mladen Markač, ministrica je odgovorila: »Intervjui s njima završeni su, a u tijeku su završni razgovori sa svjedocima i upotpunjavanje slike o iskazima koje su Čermak i Markač dali u dodatnim razgovorima s haaškim tužiteljima. Dobila sam uvjeravanja da će se već ovih dana njihovi branitelji moći obratiti Sudu sa zahtjevom da ih se pusti na slobodu do početka glavne rasprave«.

To bi značilo da bi se do kraja srpnja Čermak i Markač mogli naći na slobodi.

Inače, ministrica pravosuđa će u sklopu dvodnevnog boravka u Haagu u četvrtak posjetiti u pritvoru u Scheveningenu obojicu optuženih generala.

Raspored posjeta predviđa za četvrtak i sastanak s tajnikom i predsjednikom Tribunala, Hansom Holthiusom i Theodorom Meronom. Ti bi razgovori trebali zaokružiti hrvatsku mogućnost da se sama suoči s predmetima koje u sklopu izlazne strategije Haaški sud namjerava prepustiti nacionalnom pravosuđu.

Vlado Rajić