Vjesnik: 28. 06. 2004.

Dogovor za poziciju globalnog igrača

Summit treba označiti novu eru za NATO u kojoj bi prošao kroz temeljite reforme kako bi postao istinska globalna snaga / Međutim, trenutačno takvim planovima Saveza mnoge stvari ne idu na ruku

ISTANBUL (Od Vjesnikova posebnog izvjestitelja) - NATO na dvodnevnom summitu u Istanbulu planira ojačati svoju ulogu u sigurnosnim pitanjima daleko izvan vlastitog teritorija. Summit treba označiti novu eru za NATO, u kojoj bi taj savez prošao kroz temeljite reforme. One bi mu omogućile da postane istinski globalni igrač, međutim, mnoge mu stvari trenutačno ne idu na ruku.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer suočava se s velikim problemima oko uloge NATO-a u Iraku, ali i s nedostatkom političke volje članica da pojačaju misiju u Afganistanu.

Scheffer je u nedjelju po dolasku u Istanbul izjavio kako NATO neće iznevjeriti u ispunjavanju svojih obveza. No, uspješnost summita od samog je početka dovedena u pitanje - NATO nema rješenja za jačanje sigurnosti u Afganistanu, a zemlje članice ne mogu se i dogovoriti o tome kakvu bi ulogu NATO trebao imati u Iraku. Unutar NATO-a vodi se velika rasprava o tome na koji će način NATO dati svoj doprinos stabilnosti Iraka.

NATO će na dvodnevnom summitu najvjerojatnije donijeti odluku o obučavanju iračkih sigurnosnih snaga, no dogovora o tome gdje će se obuka održavati, u Iraku ili izvan njega, još uvijek nema.

Američka je diplomacija do posljednjeg trena pokušavala nagovarati članice NATO-a da se pridruže koalicijskim snagama, no odaziv je i ovog tjedna, pred summit, bio slab. Njemačka i Francuska slanje su vojnika odmah odbile, a na kraju pripremnog sastanka NATO-a na razini veleposlanika, konsenzusa nije bilo.

Većina europskih zemalja unutar NATO-a strahuje da Savez ne postane samo još jedna od mnogih »tvrtki« koje je Washington unajmio u Iraku. Osim toga NATO se ne želi uvući u iračke operacije bez preciznog mandata koji bi mu omogućio brzu izlaznu strategiju, ako stvari krenu po zlu. Ipak, Scheffer je uvjeren, NATO će pozitivno odgovoriti na zahtjeve iračke vlade.

Glavni tajnik NATO -a izuzetno je nezadovoljan nespremnošću saveznika da osiguraju helikoptere, zrakoplove i medicinske ekipe za proširenu mirovnu misiju u Afganistanu. U toj zemlji najesen bi se trebali održati prvi slobodni izvori. No, humanitarne organizacije već su izvjestile kako je stanje u toj zemlji teško, te da NATO nije u stanju obaviti svoju misiju. NATO je pokrenuo stvaranje regionalnih timova za obnovu (Provincial Reconstruction Team) koji bi pomogli u stvaranju sigurnog ozračja i pokrenuli obnovu, no zbog nedostatka političke volje zemalja članica realizacija ide jako sporo.

Zemlje članice se bune da je previše vojnika raštrkano po misijama u Afganistanu i Balkanu, no brojke takvim tvrdnjama ne idu u prilog. Pod NATO-ovim zapovjedništvom u Afganistanu nalazi se 6500 vojnika, a zajedno s Balkanom ne prelaze brojku od 50.000. NATO teoretski može upotrijebiti vojsku od nekoliko stotina tisuća ljudi, a neračunajući SAD, raspolaže ukupno s milijun i pol vojnika. No, bez obzira na probleme Scheffer je izjavio kako će NATO svoj kredibilitet pokazati upravo na Afganistanu. »NATO će održati svoje obećanje i pokazati političku volju«, izjavio je Scheffer. NATO bi na summitu trebao usvojiti i paket mjera za borbu protiv terorizma. Taj plan uključuje mjere za dodatnu zaštitu bojnih zrakoplova i brodova, a šefovi država i vlada trebali ni dogovoriti i strategiju za jačanje efikasnosti Saveza kako bi predstavljao istinsku vojnu i političku silu, spremnu za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama 21. stoljeća. Summit u Istanbulu naznačit će i prekid službenog angažmana NATO-a u Bosni i Hercegovini do kraja ove godine. No, Savez se neće iz BiH povući u potpunosti.

Bruno Lopandić