Novi list: 27. 06. 2004.

HAŠKI PREDMETI SVE DALJE OD HRVATSKOG PRAVOSUĐA ZAHVALJUJUĆI PRAVILU O POSTUPANJU KOJE POSTOJI OD 14. LIPNJA

Haag Hrvatskoj ne vjeruje zbog »Lore« i Gotovine

Haški tribunal smatra da njihova misija ne može biti gotova dok se ne sudi Gotovini s jedne strane i Karadžiću i Mladiću s druge. A presuda u suđenju za ratne zločine u »Lori« drži se jednim od najvećih kikseva domaćeg sudstva

ZAGREB – Ozbiljnu mogućnost da se haškim optuženicima iz Hrvatske sudi u europskim zemljama, a ne u Hrvatskoj kako je bilo najavljivano, naši pravosudni izvori komentiraju kao posljedicu slučajeva »Lora« i Gotovina. Slučaj odbjeglog generala je stara stvar, jer Haag smatra da njihova misija ne može biti gotova dok se ne sudi Gotovini s jedne strane i Karadžiću i Mladiću s druge. A presuda u suđenju za ratne zločine u »Lori« drži se jednim od najvećih kikseva domaćeg sudstva.

Naši izvori bliski Haškom tribunalu tvrde da su suci Međunarodnog suda izuzetno zadovoljni mlađim sucima Kaznenog odjela zagrebačkog Županijskog suda. Na brojnim organiziranim seminarima pokazali su da se znaju nositi sa suđenjima za ratne zločine, no ostaje činjenica da u praksi nisu proveli niti jedno suđenje.

Mikuličić: Tibunal nije koherentan

Odvjetnik Goran Mikuličić pojasnio je pak da je pravilo o postupanju koje Haškom sudu omogućuje prebacivanje predmeta u druge europske pravosudne sustave postoji od 14. lipnja.

– Postalo je jasno da Tribunal ne može ovim ritmom u zadano vrijeme završiti sva suđenja. Zbog toga moraju odlučiti o prebacivanju dijela predmeta drugim sudovima, jer jednostavno fizički ne stignu sve odraditi do 2008. godine, kaže Mikuličić.

Bivši Vladin odvjetnik za suradnju s Haškim sudom osvrnuo se na činjenicu da Tužiteljstvo pod vodstvo Carle del Ponte u principu nema ništa protiv davanja predmeta hrvatskom pravosuđu, dok su suci ipak skeptičniji prema toj ideji.

– To vam je stara uzečica »Dva pravnika, a tri ideje«. Pokazalo se da i u samom Tužiteljstvu zna biti više različiti mišljenja, a radi se o centraliziranoj ustanovi. A znate onda kako je sa sucima, koji su svi neovisni. Haški je tribunal u više slučajeva dokazao da nije koherentna ustanova, te da suci nisu homogeni, ustvrdio je Mikuličić.

Mogući zbrka i problemi

Dodao je da ove glasine pokazuju da Sud još uvijek gaji nepovjerenje prema hrvatskom pravosuđu. No, ne isključuje mogućnost da dio ovakvog premišljanja leži u najobičnijem političkom pritisku.

No, Mikuličić smatra da će davanje predmeta drugim pravosuđima uzrokovati brojne probleme pa čak i zbrku. Naime, haški sudski sustav različit je od drugih nacionalnih pravosuđa, pa će nastati brojni procesni problemi.

– Imate jedan banalan primjer: u našem sudstvu službena policijska zabilješka nema snagu dokaza, dok je Haški tribunal priznaje. Takvih je primjera više, jer je Haag za svoja procesna pravila uzeo dijelove iz raznih zakonodavstava, što i kod odvjetnika u Haagu zna izazvati zbunjenost. Ovi problemi će se morati rješavati u hodu, jer vremena za neka sporija riješenja jednostavno nema, tvrdi Mikuličić.

Danko RADALJAC