Vjesnik: 28. 06. 2004.

Hoće li etičko povjerenstvo kazniti Vladu

Sjednica bi se trebala održati tek 6. srpnja, a mogla bi biti ključna za daljnji rad Povjerenstva/ Kapraljević: Od veljače je stotinjak državnih dužnosnika imenovano u nadzorne odbore raznih tvrtki za koje zapravo ne znamo jesu li od posebnog interesa. Svi ti dužnosnici koji su ujedno i članovi nadzornih odbora u sukobu su interesa/ Podnese li Kapraljević ostavku, Povjerenstvo će biti blokirano

ZAGREB - Saborsko Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa svoju će sljedeću sjednicu najvjerojatnije održati tek 6. srpnja. Iako je Povjerenstvo od samog osnutka na udaru brojnih kritičara, ponajviše zbog usporenog rada, većina članova Povjerenstva smatra da nema smisla sastajati se dok Sabor ne usvoji izmjene i dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

»Te izmjene bi trebale biti donesene do 6. srpnja, pa ćemo tada, iako osobno smatram da je loše čekati tako dugo, održati sjednicu«, rekao je Vjesniku vršitelj dužnosti predsjednika Povjerenstva Antun Kapraljević. Ta sjednica bi, prema njegovu mišljenju, mogla biti ključna za daljnji rad tzv. etičkog povjerenstva.

Na njoj bi, naime, trebalo usvojiti izvješće o imovini, odnosno obrasce imovinskih kartica te sankcije prema Vladi i članovima nadzornih odbora koji su nelegalno imenovani na svoje dužnosti. »O ishodu te sjednice ovisit će hoće li Povjerenstvo štititi Vladu u kršenju zakona ili će pak stati na stranu zakona i kazniti Vladu«, upozorava Kapraljević.

Zbog kršenja zakona Kapraljević je već javno, prije tjedan dana, prozvao Vladu te predložio sankcije za dužnosnike koji se, prema njegovu mišljenju, ne drže zakona. Povjerenstvo je, naime, još u veljači poslalo dopis premijeru Ivi Sanaderu kojim ga podsjeća da Vlada mora donijeti uredbu o darovima te popis trgovačkih društava od posebnog državnog interesa. Vlada je taj popis i dostavila Saboru još prije 5. sjednice, no o njemu nije raspravljano, te je Vlada na 7. sjednici svoj prijedlog povukla.

Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, državni dužnosnici mogu biti imenovani samo u nadzorne odbore tvrtki od posebnog državnog interesa. »Od veljače do danas stotinjak državnih dužnosnika imenovano je u nadzorne odbore raznih tvrtki, za koje zapravo ne znamo jesu li ili ne od posebnog interesa. Svi ti dužnosnici, dakle, koji su ujedno i članovi nadzornih odbora u sukobu su interesa jer su imenovani protuzakonito«, tvrdi Kapraljević.

Vlada se s tim ne slaže jer tu zakonsku odredbu ne tumači na isti način kao predsjednik Povjerenstva. »Vlada nije tu da tumači zakone, nego da ih provodi, onako kako to zahtijeva i od građana. Ako im je nešto bilo nejasno, mogli su zatražiti tumačenje Sabora«, navodi Kapraljević.

Stoga je predložio da se u sljedeća tri mjeseca svim u nadzorne odbore nezakonito imenovanim državnim dužnosnicima od plaće oduzima po 1000 kuna mjesečno, a premijeru po 2000 kuna. No ni sam Kapraljević nije siguran da će ga kolege iz Povjerenstva podržati u nakani da kazni Vladu. Osim toga, na sljedećoj sjednici bi trebalo donijeti i nekoliko mišljenja o pristiglim pritužbama na državne dužnosnike. Kako doznajemo, pred Povjerenstvom je 12 starih te sedam novih predmeta.

Da bi sjednica u srpnju doista mogla biti ključna za budući rad Povjerenstva, govori i činjenica da će ono, ako Kapraljević ostvari svoju već nekoliko puta najavljenu ostavku, biti onemogućeno u daljnjem radu. Povjerenstvo, naime, ionako radi u krnjem sastavu, jer nije izabran sedmi član. A, prema zakonu, predsjednik Povjerenstva ne može biti vanjski član, nego to mora biti saborski zastupnik iz oporbenih redova.

Kako neslužbeno doznajemo, Kapraljević bi se u utorak trebao sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šaksom kako bi razjasnili pitanje zapošljavanja stručnjaka za potrebe rada Povjerenstva.

Ivana Knežević