Vjesnik: 29. 06. 2004.

Odvjetničke tarife poskupjet će »samo« 15 do 20 posto

Petsto kuna naplaćivat će se »samo efektivni rad iznad punog sata u sudnici«/ »Vrhnje« će obrati odvjetnici koji se bave kaznenim pravom - dosadašnja tarifa od 300 kuna za ročište za kaznena djela, gdje je kazna viša od 10 godina, sada će narasti na 4000!

ZAGREB - Kad je nedavno objavljeno da će odvjetničke tarife poskupjeti 12,5 puta, u javnosti je zazvonilo za uzbunu. U Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) opovrgavaju takvo drastično poskupljenje svojih usluga, pa predsjednik HOK-a Ranko Pelicarić tvrdi da će se one povećati između 15 i 20 posto. No, HOK ne želi javno objaviti cjelovite izmjene Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika, pa se o stvarnim poskupljenjima može samo nagađati.

Pelicarić kaže da će se sve znati »za mjesec-dva« kad izmijenjene tarife budu objavljene u Narodnim novinama. Iz tih tvrdnji mogao bi se možda izvući i zaključak da su u HOK-u ipak reterirali s povišenjem tarifa, jer je prva informacija iz komore bila da će te tarife stupiti na snagu već u srpnju.

Najviše negodovanja izazvala je informacija da će odvjetnički sat poskupjeti s 40 na 500 kuna. No, tarifa od 40 kuna gotovo se nikad nije primjenjivala, a u odvjetničkim krugovima napominju da će se 500 kuna naplaćivati samo »efektivni rad iznad punog sata u sudnici«. Budući da ročište na sudu obično traje manje od sata, upitno je koliko će ta tarifa od 500 kuna biti naplativa, tvrde odvjetnici. Za građane bi trebalo biti utješno to što će se 500 kuna naplaćivati i svaki daljnji puni sat na sudu, neovisno o vrijednosti spora.

Nagađa se da će povećanjem odvjetničkih tarifa »vrhnje« ponajprije obrati odvjetnici koji se bave kaznenim pravom. Na primjer, dosadašnja tarifa od 300 kuna za ročište za kaznena djela, gdje je kazna viša od 10 godina, sada će narasti na čak 4000 kuna!

Međutim, nije nepoznato da odvjetnici koji brane u razvikanim procesima, ali i ne samo oni, ne sjede cijeli dan u sudnicama za samo 300 kuna, nego se tarifa dogovara izravno s klijentom. No, tako nije samo u kaznenim predmetima.

Primjerice, odvjetnici koji zastupaju stranke u brakorazvodnim parnicama kažu da su sadašnje tarife sramotno niske, pa sa strankama, ovisno o uspješnosti procesa, ugovaraju više tarife.

Odvjetnička tarifa za razvod braka je 300 kuna, odnosno 366 kuna s PDV-om, a u nespornim slučajevima sve se završi na tri-četiri ročišta. No, neki brakorazvodi su vrlo komplicirani i traju godinama, pa se ne može reći da će nova tarifa od 500 kuna za razvod biti previsoka, kažu odvjetnici.

Inače, u imovinsko-pravnim sporovima zakon dopušta odvjetnicima da s klijentima ugovaraju tarifu u postotku vrijednosti spora. No, smije se ugovoriti najviše 30 posto od vrijednosti spora, i to u pisanom obliku. Mogućnost takva ugovaranja odvjetničkih naknada ostaje nepromijenjena. Odvjetnici će moći ugovarati i niže troškove zastupanja, no ne manje od 50 posto od propisanog tarifom.

Biljana Bašić