Novi list: 29. 06. 2004.

POSLJEDICA ODLUKE VRHOVNOG SUDA

Norac idući tjedan seli iz riječkog zatvora

RIJEKA – Mirko Norac, Tihomir Orešković i Stjepan Grandić sele iz riječkog zatvora vjerojatno početkom idućeg tjedna. Tih nekoliko dana potrebno je za provođenje birokratskih formalnosti, nakon što je presuda postala pravomoćna. Za tjedan dana će biti određen zatvor u kojem će Tihomir Orešković izdržavati kaznu od 15 godina zatvora, Mirko Norac 12, a Stjepan Grandić 10 godina zatvora.

U Županijskom sudu u Rijeci jučer su dovršeni dokumenti kojima je na osnovu odluke Vrhovnog suda slučaj ratnih zločina u Gospiću postao pravomoćan. Ta odluka o pravomoćnosti jučer je proslijeđena Slavku Petriću, sucu Županijskog suda u Rijeci, koji se između ostalog bavi pravnom stranom izvršenja kazni. On će vjerojatno već danas donijeti Rješenje o upućivanju na izdržavanje kazni. Na to rješenje osuđeni imaju pravo žalbe u roku od tri dana. Sve bi trebalo biti riješeno u tijeku ovog tjedna pa bi početkom idućeg Norac, Orešković i Grandić bili upućeni u Zagreb u zatvorski centar u kojem se obavljaju formalnosti i određuje konačni zatvor za izdržavanje kazne. Pretpostavlja se da bi Norac mogao ostati u Zagrebu, gdje bi čekao daljnji rasplet s haškom optužbom za Medački džep. Oreškoviću će najvjerojatnije biti određena Lepoglava, kao i Grandiću.

Kako neslužbeno čujemo, jedino bi Stjepan Grandić želio ostati u riječkom zatvoru jer se on sada jedini brine o malodobnom sinu koji je nakon Grandićevog odlaska u zatvor, oduzet majci zbog njene nebrige. Dijete se nalazi u domu u Lovranu pa su kontakti iz Rijeke lakši. Međutim, radi se o dugotrajnoj kazni pa je teško vjerovati da će se Grandićev problem moći riješiti na taj način.

I. MIKULIČIĆ