Slobodna Dalmacija: 29. 06. 2004.

POSEBNO POLICIJSKO IZVJEŠĆE PROTIV ANTE NOVAKA, MAKARSKOGA GRADONAČELNIKA

Makarski gradonačelnik osiromašio Makarsku za dva milijuna kuna?

Policija je krim-obradom utvrdila osnovanost sumnje da je Ante Novak (73), izbjegavajući plaćanje komunalnog doprinosa za svoje poduzeće "Novak-tvornica bezalkoholnih pića", oštetio proračun Grada Makarske za dva milijuna kuna, čime je počinio kazneno djelo zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti

SPLIT - Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, kojim je gradski proračun oštetio za gotovo dva milijuna kuna, protiv makarskoga gradonačelnika Ante Novaka (73) je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podneseno posebno izvješće.

Na zahtjev Općinskoga državnog odvjetništva Makarska djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske proveli su nad Antom Novakom kriminalističku obradu kojom je utvrđena osnovana sumnja da ovaj s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoj obrt "Novak-tvornica bezalkoholnih pića" nije podmirio komunalni doprinos u iznosu od gotovo dva milijuna kuna, pri čemu je iskoristio svoj gradonačelnički položaj i ovlasti.

Slučaj makarskoga gradonačelnika počeo je zapravo u studenom 2002. godine, kad je gradski Odjel za gospodarenje prostorom donio rješenje na osnovi kojeg je Ante Novak od ukupnog iznosa određenog za komunalni doprinos uplatio samo 500.000 kuna. Gradonačelnik je nakon toga protiv donesenog rješenja uputio žalbu nadležnom županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Županijski Upravni odjel žalbu je odbio, na što je gradonačelnik Novak reagirao podnošenjem tužbe Upravnom sudu Republike Hrvatske.

Budući da je u međuvremenu rješenje županijskog Upravnog odjela, ipak, postalo konačno i ovršno, u srpnju 2003. godine Ante Novak je Gradu Makarskoj podnio molbu za odgodu ovrhe na osnovi koje makarsko Gradsko poglavarstvo mjesec dana kasnije i daje suglasnost za odgodu. Kako Ante Novak ni do danas nije podmirio iznos od oko dva milijuna kuna, osnovano ga se sumnjiči da je počinio kazneno djelo zloporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, zbog čega je uslijedilo i posebno izvješće. Za ovo kazneno djelo zapriječena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

J. MATIĆ