Slobodna Dalmacija: 29. 06. 2004.

PADDY ASHDOWN POKREĆE PLAN UJEDINJAVANJA MUP-a

Ukidaju se policije RS i Federacije BiH?

Povjerenstvo će imati prioritetnu zadaću rasformirati i ukinuti MUP Republike Srpske i MUP Federacije BiH jer Ashdown postojanje entitetskih MUP-ova smatra suvišnim. Također je predviđeno da se na državnoj razini, u okviru Ministarstva sigurnosti, imenuje zapovjednik za svu policiju u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO - Hoće li visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown uskoro ukinuti entitetske policije? Nakon istanbulskog samita NATO-a Ashdown će formirati povjerenstvo čiji će zadatak biti preustroj policijskih snaga u entitetima. Već sada se zna da će na čelu povjerenstva biti bivši belgijski premijer Wilfried Martens.

No, prema još uvijek neslužbenim informacijama, povjerenstvo će imati prioritetnu zadaću rasformirati i ukinuti MUP Republike Srpske i MUP Federacije BiH. Ako se prisjetimo sadržaja razgovora koje je prije nekoliko mjeseci vodio Paddy Ashdow s Martensom, visoki predstavnik je tada izričito naglasio da je postojanje entitetskih MUP-ova suvišno s obzirom na činjenicu da su uz Ministarstvo sigurnosti osnovane dvije važne državne službe OSA i SIP-a.

Prema istim saznanjima, Martensovo povjerenstvo će obaviti preustroj policije u RS-u, pa bi od iduće godine trebalo postojati samo deset centara javne sigurnosti po ugledu na županijske MUP-ove u Federaciji. Također je predviđeno da se na državnoj razini, u okviru Ministarstva sigurnosti, imenuje zapovjednik za svu policiju u Bosni i Hercegovini.

O svojim namjerama da ukine entitetske MUP-ove Ashdown je nedavno na sastanku u Banjoj Luci upoznao čelne ljude RS-a Mladena Ivanića, Dragana Mikerevića, Dragana Kalinića i Dragana Čavića. Visoki predstavnik je svoju namjeru obrazložio činjenicom da MUP RS-a do sada nije uhitio niti jednu osobu osumnjičenu za ratni zločin.

Ashdownovu prijedlogu suprotstavili su se Kalinić, Čavić i Ivanić, no visoki predstavnik im je tada rekao da, ako žele zadržati MUP RS-a, potrebano je uhititi Radovana Karadžića i Ratka Mladića do samita NATO-a u Istanbulu.

Kako se Karadžić i Mladić i dalje nalaze u svojim jazbinama po bosanskim šumama, a samit u Istanbulu je počeo, Ashdownu je otvoren put da se entitetska ministarstva policije ukinu.

Zlatko TULIĆ