Slobodna Dalmacija: 30. 06. 2004.

CARLA DEL PONTE PREDALA IZVJEŠĆE VIJEĆU SIGURNOSTI UJEDINJENIH NARODA

Hrvatska u cijelosti surađuje s Haagom

WASHINGTON/NEW YORK - Hrvatska u cijelosti surađuje s Haaškim sudom, a očekujem da što je prije moguće pronađe odbjegloga generala Antu Gotovinu i izruči ga Sudu, rekla je u utorak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte.

Del Ponte i predsjednik Haaškog suda Thedoro Meron podnijeli su u ponedjeljak izvješće Vijeću sigurnosti o provedbi izlazne strategije Suda.

"Hrvatske vlasti sada u cijelosti surađuju s mojim uredom", rekla je Del Ponte govoreći o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haaškim sudom.

"Ova suradnja se mora nastaviti i ja očekujem da Hrvatska pronađe i izruči (Antu) Gotovinu u Den Haag što je prije moguće, nadam se prije mog sljedećeg pojavljivanja pred vama", rekla je ona.

Del Ponte je rekla da su od njezina posljednjeg izvješća u listopadu prošle godine potvrđene dvije optužnice. Prema njezinim riječima, jedna od njih se tiče hrvatskoga generala optuženog za zločine počinjene 1993. protiv srpskih civila u Medačkom džepu. "Naša je namjera zatražiti da se ovaj slučaj preda Hrvatskoj", rekla je Del Ponte. Ona je izvijestila Vijeće sigurnosti da će do kraja 2004. završiti sve istrage i izdati posljednje optužnice.

Ona je kazala kako Tužiteljstvo sada dovršava još šest istraga s maksimalno 11 optuženih, što znači da bi do kraja 2004. moglo uslijediti još šest optužnica. Del Ponte je rekla da je u siječnju ove godine odlučila suspendirati istragu u sedam slučajeva, da osumnjičeni iz njih neće biti optuženi pred Haaškim sudom, nego da će slučajevi biti konačno predani lokalnim tužiteljima u bivšoj Jugoslaviji.

Glavna haaška tužiteljica je rekla da tri čimbenika utječu na provedbu izlazne strategije Haaškog suda: udovoljavanje financijskim potrebama Haaškog suda, pravovremeno uhićenje bjegunaca pred Sudom i potpora uspostavi vjerodostojnih domaćih sudova.

Prvi izazov, rekla je ona, propust je odgovarajućih vlasti u zemljama regije, posebice u Republici Srpskoj i u Srbiji i Crnoj Gori da uhite i izruče 20 odbjeglih optuženika.

Napomenula je da bjegunci pred Haaškim sudom "kupuju vrijeme" računajući da će uspjeti izbjeći pravdi dok Sud ne završi suđenja 2008. "U ovom kontekstu izjava da će ICTY ostati otvoren onoliko koliko je potrebno kako bi osigurao da se sudi bjeguncima spomenutim u rezolucijama Vijeća sigurnosti 1503 i 1534 bilo bi u interesu pravde", rekla je Del Ponte.

Kazala je da je 12 slučajeva koji uključuju 22 optuženika niže i srednje rangiranih određeno za moguću predaju domaćim sudovima. Ona je upozorila da čak i prebacivanje slučajeva domaćim sudovima možda neće biti dovoljno da bi se osiguralo poštovanje roka od 2008. za završetak svih suđenja.

Theodor Meron je ocijenio da je Haaški sud u stanju prije kraja 2008. suditi svima optuženima koji su sada u pritvoru Suda ili na privremenoj slobodi, uključujući i suđenje Anti Gotovini ukoliko bude izručen Sudu prije 2006. i bude suđen sa suoptuženima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem. Prema njegovoj procjeni, dodatna suđenja će biti moguća ako optuženi budu izjavljivali krivnju pred Sudom te ukoliko se slučajevi budu prebacivali nacionalnim sudovima. Del Ponte je pozvala Vijeće sigurnosti da okonča nesuradnju Srbije i Crne Gore s Haaškim sudom, jer će ako se nastavi, ugroziti strategiju završetka rada Suda. (H)