Vjesnik: 19. 07. 2004.

Predsjednički kandidat u klasičnom sukobu interesa

Kandidat Slaven Letica o sebi želi izgraditi klasičnu sliku umjerenog pravdoljubivog, domoljubnog i konzervativnog kandidata, a pristaje da ga podupire vodstvo HSP-a, stranke koja je ne samo oteta legitimnom i legalnom stranačkom vodstvu, nego tu stranku vodi Đapić, koji je postao sinonim u akademskim krugovima za krivotvorenje akademskih naslova i znanstvenih titula

DOBROSLAV PARAGA

Saborski zastupnik Slaven Letica ovih dana (16. srpnja) objavio je svoju kandidaturu za predstojeće izbore za predsjednika Republike Hrvatske. Istodobno, Leticu kao kandidata ističe stranka HSP, čiji predsjednik Anto Đapić zbog krivotvorenja službene isprave već petu godinu ne poštuje hrvatske zakone i sudstvo, sustavno ometajući početak glavne rasprave protiv njega i njegova mentora dr. Borisa Kandarea na Općinskom sudu u Splitu.

Čak je zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu dvaput pisano prosvjedovao predsjedniku Općinskoga suda u Splitu, Vladi Maduniću, zbog ometanja pravde u tom predmetu, u čijoj opstrukciji sudjeluju i strukture unutar samog suda (na primjer, višegodišnjim namjernim neodržavanjem glavne rasprave u prilog optuženih, odnosno zastare, ili nevraćanjem spisa Državnom odvjetništvu unatoč višekratnog traženja).

Kandidat Letica takvom se kandidaturom, samom za sebe, unaprijed diskvalificira od bilo kakve namjere da ga javnost doživi kao ozbiljnog predsjedničkog kandidata.

Uloga zastupnika Letice čini se vrlo prozirna – on treba svojom prividnom kandidaturom obaviti posao za nekog jačeg i većeg kandidata (a zna se dobro za kojeg), oduzimajući u prvom krugu glasove najizglednijem predsjedničkom kandidatu.

Predsjednik Mesić proziva u svojem stilu Leticu kao predsjednika konjanika, koji se odnedavno vozi bez karte u zagrebačkom tramvaju, no ono što je puno važnije jest nepobitna činjenica da je kandidat Letica u klasičnom sukobu interesa jer o sebi želi izgraditi klasičnu sliku umjerenog pravdoljubivog, domoljubnog i konzervativnog kandidata, a pristaje da ga podupire vodstvo HSP-a, stranke koja je ne samo oteta legitimnom i legalnom stranačkom vodstvu (predmet se već jedanaest godina nalazi pod nesposobnim i neažurnim i korumpiranim pravosuđem), nego tu stranku vodi Đapić, koji je postao sinonim u akademskim krugovima za krivotvorenje akademskih naslova i znanstvenih titula.

Dakle, doktor znanosti pristaje da mu politički mentor i stranački pokrovitelj bude lažni magistar znanosti!

U svemu tome više su nego zanimljiva ozbiljna upozorenja koja je odaslao sadašnji hrvatski predsjednik u svojem razgovoru za Feral, a odnose se upravo na kandidata Leticu, koga Mesić nije poimence prozvao.

Ta upozorenja, s obzirom na njihovu težinu i ozbiljnost, unaprijed bi mogla politički i moralno toliko kompromitirati i diskvalificirati predsjedničkog kandidata Leticu da bi on ozbiljno trebao razmišljati o povlačenju i odustajanju od brzopleto najavljene predsjedničke kandidature, pod ni više ni manje nego patronatom lažnog magistra Đapića. Nedavni Letičini istupi u Hrvatskom saboru glede sukoba interesa u vezi s polaganjem doktorata Mesićeve kćeri ili prijemom u radni odnos kćeri Hide Biščevića u Ministarstvo europskih integracija bez javnog natječaja gube na autentičnosti i relevantnosti kada se uzme u obzir čiji je zapravo Letica kandidat i koliki je sukob interesa i ometanje pravde prisutno kod onih koji podupiru Leticu u ime otete Hrvatske stranke prava.

O Letici se uistinu može zaključiti već sada da nije vjerodostojan kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, osobito zato što su on i stranka koja ga podupire u sukobu interesa, ali i u sukobu s temeljnim postulatima pravne države. Letica, kada govori o sukobu interesa kod drugih ili gradi o sebi image uglednog i neporočnog kandidata, dobro podsjeća na onu narodnu poslovicu: Rugala se sova sjenici da ima velike oči.

Autor je predsjednik HSP 1861.