Feral Tribune: 22. 07. 2004.

MESIĆEVO "SLABO" PAMĆENJE

U Feralu od 08. srpnja 2004. objavljen je razgovor s predsjednikom RH g. Stjepanom Mesićem pod naslovom "Prljavcima neću ostati dužan".

Ono što zabrinjava jest činjenica da na jedno od pitanja Feralovog novinara u vezi sadašnjeg ravnatelja Obavještajne agencije g. Damira Lončarića, predsjednik Mesić odgovara da "možda postoje argumenti za njegovu smjenu, ali ih meni nitko nije predočio, niti ja za takve argumente znam." To naprosto nije istina, jer je HSP 1861 odmah po imenovanju Lončarića i Tureka najoštrije prosvjedovao u uredu predsjednika Mesića i ondašnjeg premijera Račana, iznoseći njihovu kompromitiranost i povezanost sa odbjeglim Hrvojem Petračem i poznatim događajima u Gospiću, ali i zbog kompromitirane udbaške prošlosti Damira Lončarića.

Naveli smo da je Lončarić uhitio 1978. veliku skupinu zagrebačkih i splitskih studenata i intelektualaca zbog optužbi za suradnju sa Brunom Bušićem, te su mnogi od njih, poput Mirka Rajčića osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne na montiranim sudskim procesima. Slobodna Dalmacija, koja je prenijela 28. 04. 2003., ovaj prosvjed uručen Uredu predsjednika Mesića i Račana, priupitala je obojicu za komentar, ali su obojica odbili ovo komentirati.

Dakle, predsjednik Mesić neistinito je izjavio da mu nitko nije predočio kompromitirajuće argumente za ravnatelja OA-e Damira Lončarića, niti da on za takve argumente zna. Istina je da predsjednik o tome zna barem od 25. travnja 2003., kada ga je o tome HSP 1861 izravno izvijestio.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861