Slobodna Dalmacija: 02. 08. 2004.

BIVŠI ZAPOVJEDNIK OPERATIVNE ZONE SREDNJA BOSNA DANAS IZLAZI IZ ZATVORA

TIHOMIR BLAŠKIĆ ŽELI POSJETITI AHMIĆE

Odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji da je general Blaškić izrazio želju obići Ahmiće i pokloniti se žrtvama, ali nije rekao kada će se to dogoditi, jer se na terenu posjet još mora dogovoriti

ZAGREB - Sve potrebne formalnosti za povratak bivšeg zapovjednika Operativne zone Srednja Bosna generala Tihomira Blaškića iz Nizozemske u Hrvatsku sređene su, rekao je u nedjelju njegov branitelj Anto Nobilo.

— Sve je sređeno. Vraća se u ponedjeljak letom koji kreće u 11.20 sati iz Amsterdama — kazao je Nobilo. On će otputovati u ponedjeljak po svojega branjenika i zatim se vratiti istim zrakoplovom s Blaškićem. Zrakoplov bi trebao sletjeti u zagrebačku zračnu luku u 13.10 sati.

Žalbeno vijeće Haaškog suda prošlog je četvrtka oslobodilo generala Blaškića odgovornosti za najteže zločine počinjene u Lašvanskoj dolini tijekom rata u BiH i smanjilo mu kaznu s 45 godina na devet godina zatvora. Nakon toga, na zahtjev obrane, predsjednik Haaškog suda odobrio mu je raniji izlazak na slobodu jer je u pritvoru proveo osam godina i četiri mjeseca. Kako se nakon objavljivanja odluke o puštanju na slobodu nije mogla pronaći Blaškićeva putovnica, za njega je izvađen putni list.

Nakon izlaska iz pritvora Ujedinjenih naroda u Schevenningenu, Blaškića će preuzeti nizozemska policija i izravno prebaciti do zrakoplova Croatia Airlinesa u amsterdamskoj zračnoj luci, jer je po nizozemskim zakonima — izlaskom iz pritvora — nelegalno stupio na nizozemsko tlo.

S Blaškićem će se vratiti i njegova obitelj koja je bila na izricanju pravomoćne sudske presude.

Ante Nobilo potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji da je general Blaškić izrazio želju obići Ahmiće i pokloniti se žrtvama, ali nam nije znao reći kada će se to dogoditi jer se na terenu taj posjet još mora dogovoriti.

Uz presudu, kojom je u četvrtak Haaški sud (ICTY) smanjio kaznu zatvora bivšem zapovjedniku Operativne zone Srednja Bosna Tihomiru Blaškiću s 45 na devet godina, objavljena su i izdvojena mišljenja dvoje sudaca, članova peteročlanog Žalbenog vijeća, koji se ne slažu s visinom kazne, odnosno presudom.

Njemački sudac Wolfgang Schomburg u svojem je izdvojenom mišljenju zapisao da se u svemu slaže s presudom osim u visini kazne za koju smatra da je trebala biti manja s obzirom na djela za koja je Blaškiću na kraju potvrđena krivnja.

Argentinska sutkinja Ines Weinberg de Roca, pak, gotovo u cijelosti ogradila se i od zaključaka presude i od visine kazne. Njezino je stajalište da je četvero preostalih sudaca pogriješilo što nove dokaze u žalbenom dijelu postupka nije promatralo u svjetlu ukupnog dokaznog materijala iznesenog tijekom prvostupanjskog dijela postupka. Takav pristup ona je testirala u slučaju Blaškićeve odgovornosti za Ahmiće, i analizom novih dokaza usporedno s proučavanjem svih dokaza izvedenih u prvostupanjskom dijelu postupka, došla je do zaključka da je u potpunosti suglasna s presudom prvostupanjskog vijeća, kojom je Blaškić proglašen odgovornim za zločin u Ahmićima i osuđen na 45 godina zatvora.

Vuk ĐURIČIĆ