Slobodna Dalmacija: 03. 08. 2004.

HAAŠKO TUŽITELJSTVO O MOGUĆIM NOVIM OPTUŽNICAMA

Džamiju u Ahmićima minirao Zoran Krišto?

DEN HAAG - Glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florence Hartmann izjavila je za Fenu da u Haaškom sudu (ICTY) ne postoje predmeti protiv Vlade Ćosića, Ante Sliškovića i Zorana Krište, dok su Paško Ljubičić i Darijo Kordić među haaškim optuženicima.

Hoće li protiv Ćosića, Sliškovića i Krište biti podignute haaške optužnice s obzirom na nove dokaze na temelju kojih je Žalbeno vijeće ICTY-a smanjilo kaznu Tihomiru Blaškiću, Hartmann nije željela odgovoriti.

— U svakom sudskom slučaju novi dokazi imaju značaj i prezentiraju se bilo od strane obrane ili tužiteljstva, a to važi i za slučaj Ljubičić protiv kojeg je podignuta optužnica kao i za slučaj Kordić koji je u fazi žalbenog postupka — kazala je u razgovoru za FENU glasnogovornica Haaškog tužiteljstva uz napomenu da "slučaj Ahmići" nije završen.

Ona je naglasila da Haaški sud nema ekskluzivitet u procesuiranju odgovornih za počinjene ratne zločine, te da se, posebno kad je riječ o osobama koje su "niži" nivo u lancu zapovjedne odgovornosti, očekuje procesuiranje od strane sudova u BiH.

— To znači da lokalno pravosuđe, u ovom slučaju kantonalni sudovi u BiH, mogu i trebaju preuzeti određene predmete, jer je od strane ICTY-a više od 600 predmeta pripremljeno za lokalno sudstvo u BiH, ali je samo 60-ak tih predmeta realizirano u smislu preuzimanja i vođenja postupka na kantonalnim sudovima u BiH — kazala je Hartmann.

U tom kontekstu ona nije isključila mogućnost takvog suđenja za Ćosića, Sliškovića i Krištu, kao što nije odbacila ni mogućnost njihova procesuiranja u Haagu.

Prema novim dokazima koji su prezentirani u slučaju Blaškić, Paško Ljubičić i Vlado Ćosić terete se za ubojstvo 116 bošnjačkih civila u selu Ahmićima u srednjoj Bosni 16. travnja 1993. godine. Pokolj je počinila 4. bojna Vojne policije HVO-a, kojom je zapovijedao Ljubičić, a Ćosić je bio zapovjednik postrojbe specijalne namjene Džokeri.

Među tim dokazima je i Izvještaj direktora HIS-a Miroslava Tuđmana iz 1994. godine u kojem se kao počinitelji zločina u Ahmićima identificiraju snage pod zapovjedništvom Ljubičića i Ćosića, dok se u analizi MUP-a RH navodi da su dan uoči pokolja u Ahmićima održana dva sastanka (na prvom je s Blaškićem dogovoren napad, a na drugom sastanku bez prisutnosti Blaškića, dogovoreno je da se izvrši pokolj za čiju je organizaciju zadužen tadašnji prvi čovjek SIS-a srednje Bosne Ante Slišković, a za provedbu je zadužen zapovjednik 4. bojne Vojne policije HVO-a Paško Ljubičić. U novim dokazima navodi se da je džamiju u Ahmićima minirao Zoran Krišto. (F)