Vjesnik: 03. 08. 2004.

Jača ruski pritisak na Banske dvore

ZAGREB/ SISAK - Uprava sisačke Željezare-Mečelj i sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac trebali su u ponedjeljak održati radni sastanak s premijerom Ivom Sanaderom te s ministrom gospodarstva Brankom Vukelićem.

No, iako je još u ponedjeljak ujutro taj sastanak Vjesniku potvrdilo nekoliko izvora, poslijepodne nitko nije želio reći da se sastanak i održao.

»Ne, imate pogrešnu informaciju«, rekao nam je Ratko Maček, glasnogovornik Vlade, a isti smo odgovor dobili i od Renate Đuričić iz Ministarstva gospodarstva.

Na sastanku se trebalo raspravljati o Mečeljevim zahtjevima prema Vladi od koje traže pravo na otpuštanje dijela radnika, oslobađanje bankovnog jamstva položenog pri kupnji Željezare Sisak u iznosu od 3,6 milijuna eura, te pravo na raspolaganje imovinom. Sve je to dio kupoprodajnog ugovora Željezare, što, tvrdi ruski vlasnik, sprečava dobro poslovanje. Naime, Rusi traže oslobađanje od bankovnog jamstva jer bi, kako ističu, taj novac uložili u modernizaciju postrojenja. Osim toga, Rusima je preskupo godišnje davati 100.000 dolara za kamate na jamstvo koje je zamrznuto u banci.

Mečelj nema pravo pet godina raspolagati imovinom Željezare, a taj uvjet želi ukinuti da bi mogao dobiti kredit.

Vlasnici smatraju i da je radna snaga »prestara« pa njihova iskoristivost nije maksimalna. No, Vlada je Mečelju već odobrila neke ustupke poput jeftinije električne energije, za devet posto, te odgode plaćanja od 60 dana.

O povoljnijoj cijeni plina Mečelju tek slijede pregovori s novom Upravom Ine.

Mirjana Gerić i Nataša Zečević