Slobodna Dalmacija: 03. 08. 2004.

ČEDO PRODANOVIĆ POTVRDIO DA JE HAAG SPOJIO OPTUŽNICE PROTIV NORCA I ADEMIJA

O Čermaku i Markaču tek u jesen

ZAGREB - Haaški sud je donio odluku o objedinjavanju optužnica protiv generala Mirka Norca i Rahima Ademija koje se tereti za ratne zločine počinjene za vrijeme i nakon operacije Medački džep.

To nam je potvrdio Ademijev branitelj, odvjetnik Čedo Prodanović, naglašavajući da je donošenje odluka o tome hoće li taj slučaj biti prepušten hrvatskom pravosuđu ili ne, Haaški sud odgodio za jesen.

Prodanović vjeruje da bi odluka mogla biti donesena do kraja rujna. Na pitanje kakva će biti, odnosno vjeruje li da će Haaški sud, nakon objedinjavanja optužnica, suđenje Norcu i Ademiju prepustiti domaćem pravosuđu, Prodanović nije želio odgovoriti jer bi to, kako kaže, bile spekulacije, ali je, bez obzira na promjenu Pravila postupka Haaškog suda i ozbiljne sumnje u nepristranost hrvatskog pravosuđa, na što je nedavno upozorio i predsjednik Haaškog suda Theodor Meron, ali i ne samo on, naglasio da se ipak nada kako će se taj proces voditi na našem sudištu.

Doduše, nakon što je Tribunal nedavno usvojio izmjene Pravila postupka, čime je bitno promijenjen dio kojim je bilo određeno da se haaškim optuženicima jedino može suditi u Haagu, na području bivše Jugoslavije gdje je zločin počinjen ili u zemlji gdje je optuženik otkriven i uhićen, Haaški sud može donijeti odluku da će se pojedini postupci, pa tako i suđenje generalima Norcu i Ademiju, voditi u nekoj od zemalja članica UN-a, pod uvjetom da to ona prihvati i da njezino pravosuđe može provesti postupak sukladno haaškim optužnicama.

Da Tribunal ne kani neke procese prepustiti zemljama članicama UN-a, zasigurno ne bi mijenjao Pravila postupka, a hoće li jedan od njih biti i suđenje Norcu i Ademiju ili, recimo, Markaču i Čermaku, ovisit će ponajprije od Hrvatske, odnosno od ponašanja vladajuće nomenklature, ali i šire, te (ne)spremnosti domaćeg pravosuđa da haaškim optuženicima sudi nepristrano.

Što se tiče zahtjeva obrane da se generale Ivana Čermaka i Mladena Markača pusti na slobodu do početka suđenja, čemu se ne protive Tužiteljstvo i njegova šefica Carla del Ponte, Haaški sud će, što nam je potvrdio Čermakov odvjetnik Prodanović, odluku o tome donijeti vjerojatno početkom rujna.

V. ĐURIČIĆ