Slobodna Dalmacija: 04. 08. 2004.

Bajić zatražio istragu o prikrivanju dokaza

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić zatražio je od MUP-a i tajnih službi, odnosno obavještajnih agencija provjeru svih činjenica koje se odnose na prikrivanje dokumentacije u slučaju Blaškić.

Zahtjev je podnesen temeljem navoda u Blaškićevoj haaškoj optužnici, istupa njegova odvjetnika Ante Nobila i tekstova koji su o tome objavljeni u hrvatskim tjednicima i dnevnicima.

Naime, iz navedenog proizlazi da su pojedine osobe koje su svojedobno bile u vrhu obavještajne zajednice, odnosno na čelu nekih tajnih službi, Blaškićevoj obrani namjerno uskratile uvid u postojeću dokumentaciju.

Jedan od ključnih dokumenta u slučaju Blaškić zasigurno je povjerljivo opširno (22 stranice) izvješće bivšeg šefa SIS-a i pomoćnika ministra obrane, stožernog brigadira Markice Rebića koje je 4. lipnja 1998. godine dostavio ondašnjem predsjedniku RH Franji Tuđmanu, a koje je Blaškićevoj obrani bilo nedostupno do smjene vlasti 2000. godine kad je pronađeno među tajnom dokumentacijom MORH-a.

Osim navedenog, Blaškićevoj obrani nisu bila dostupna ni izvješća SIS-a i HIS-a o zločinu u Ahmićima koja su prije desetak godina dostavljena bivšem predsjedniku RH Franji Tuđmanu. HIS-ovo izvješće sastavio je njegov bivši šef Miroslav Tuđman koji bi, zajedno s Markicom Rebićem, zbog prikrivanja dokumentacije u slučaju Blaškić mogao kazneno odgovarati.

Naime, ako se nakon obavljene provjere utvrdi da postoji osnovana sumnja da su pojedine osobe koje su bile na odgovornim položajima u obavještajnoj zajednici, zlouporabile svoj položaj ili ovlasti i time počinile kazneno djelo iz članka 337. stavak 1. i 2. KZ ili neko drugo kazneno djelo, protiv njih će, nakon prikupljanja svih nužnih podataka, biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora do pet godina.

Vuk ĐURIČIĆ