Vjesnik: 04. 08. 2004.

Ako ne ide Mladić u Haag, idu Pavković i Lukić

ZAGREB - Vlasti u Beogradu i dalje s generalom Ratkom Mladićem pregovaraju o predaji, a ako ishod pregovora ne bude pozitivan, započet će akcija uhićenja četvorice generala i to po cijenu destabilizacije zemlje, tvrdi u utorak beogradski dnevnik Blic.

Na ovaj su način demantirane nedavne vijesti da se od potrage odustalo jer se Mladić navodno ne nalazi na teritoriju Srbije. Istodobno se potvrđuju najave da je sudbina vojnih i policijskih generala (Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Sretena Lukića te Vlastimira Đorđevića koji se skriva u Rusiji) zapečaćena u korist Haaga.

Rok još nije službeno utvrđen, ali se spominje da je sa Sudom dogovoreno da to bude do 1. rujna, potvrđeno je Blicu u najvišim krugovima vlasti. Neobično, ali i dalje se inzistira na tezi da je Mladić posljednja mogućnost za spomenutu četvoricu generala da im se sudi u Beogradu, a oni su tako postali na neki način njegovi taoci.

I prema saznanjima londonskog Instituta za mir (IWPR), na koji se list poziva, srbijanska će vlada pokušati umiriti međunarodnu zajednicu izručivanjem nekoga od generala. Prema izvoru iz Vlade Srbije na koji se poziva IWPR, Beograd je već napravio sporazum o dragovoljnoj predaji sa dvojicom od njih, a to su Pavković, bivši načelnik Generalštaba VJ i Lukić, bivši šef srbijanske policije. Međutim, Lukić je prošlog tjedna imao operaciju na srcu i tek se oporavlja.

Haaško tužiteljstvo, čini se, nema indicija da Beograd bilo što čini: »Od vaših vlasti se očekuje akcija. Carla del Ponte zahtijeva najhitnije uhićenje Gorana Hadžića i svih optuženih«, rekla je za list glasnogovornica Florence Hartmann, dodavši da Tužiteljstvo nije u kontaktu s vlastima u Srbiji i nema podatke o haaškim bjeguncima. Ponovila je tek da je Tužiteljstvo uvjereno kako su svi, uključujući Mladića, u Srbiji.

Vesna Fabris Peruničić