Vjesnik: 07. 08. 2004.

MMF odobrio Hrvatskoj aranžman vrijedan 141 milijun USD

ZAGREB - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Hrvatskoj novi stand-by aranžman. Aranžman vrijedan 97 milijuna specijalnih prava vučenja (SDR) ili 141,3 milijuna dolara, sklopljen je na 20 mjeseci, a Izvršni odbor odobrio ga je na sjednici u srijedu, 4. kolovoza. Riječ je o mjeri opreza što znači da hrvatske vlasti ne namjeravaju povlačiti ta sredstva, ističe se u priopćenju MMF-a.

»Hrvatska je od sredine devedesetih godina uživala u visokim stopama gospodarskog rasta i niskoj inflaciji, no cijena toga bio je rast vanjske neravnoteže, posebno posljednjih nekoliko godina«, ocjenjuje novi stalni predstavnik MMF-a u Hrvatskoj Athanasios Vamvakidis.

Pritom upozorava na vrtoglavi rast vanjskoga duga koji je dosegnuo 75 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je znatno iznad prosjeka ostalih europskih tranzicijskih zemalja. Vamvakidis ukazuje i na »kronično slab nadzor nad javnim agencijama i poduzećima«, što je, zajedno s rastom potrošnje uoči izbora 2003., dovelo do toga da nisu ostvareni ciljevi iz ranijeg stand-by aranžmana.

»Temelj novog programa je nastavak lani prekinute fiskalne prilagodbe. Ona će biti potpomognuta Vladinom orijentacijom na zaduženja na domaćem tržištu, te prikladnim zaoštravanjem monetarne politike«, ističe Vamvakidis u priopćenju.

Naglasak je novog programa s MMF-om na transparentnosti javnih financija, stvaranju fiskalno održive situacije i smanjenju vanjskoga duga, što bi zemlju trebalo osposobiti za članstvo u EU.

Glavni su ciljevi smanjenje deficita opće države s lanjskih 6,3 posto na 4,5 posto BDP-a u ovoj i 3,7 posto BDP-a u sljedećoj godini, te smanjenje deficita na tekućem računu bilance plaćanja na oko četiri posto BDP-a u srednjoročnom razdoblju. To će se postići smanjenjem javne potrošnje, što će biti posljedica manje mase plaća u proračunu i otpuštanja viška zaposlenih, posebice u obrambenom sektoru, te smanjenjem izdataka za javnu upravu. Vlasti u Zagrebu najavljuju ubrzanje privatizacije, na što će utjecati i nedavno stjecanje statusa kandidata za EU. Sve će to otvoriti vrata najavljenom poreznom rasterećenju u budućnosti, priopćeno je iz MMF-a.

Adriano Milovan