Vjesnik: 09. 08. 2004.

Zaljevsko natezanje

BRUNO LOPANDIĆ

Na veliku žalost svih koji su se potajno nadali da će ovo ljeto proći bez graničnih trzavica sa susjednom Slovenijom, događaji u samom Piranskom zaljevu, a onda i za diplomatskim stolom, vratili su se na stare »ljetne sheme«. Scenarij je tko zna koji put isti: prvo se nešto zakomplicira u političkom smislu, zatim se, začudo, uskomešaju ribari, da bi prvi krug završio izmjenama diplomatskih nota.

Nakon toga uslijedio je tajno-javni sastanak u Otočcu ob Krki gdje se na tehničkoj razini trebao razriješiti problem privremenog režima u pograničnom pojasu. No, sastanak nije donio nikakav uspjeh. Iz diplomatski sročenih priopćenja sa Zrinjevca moglo se naslutiti da je sastanak u Sloveniji potpuno propao. Obje strane vratile su se kućama sa suprotstavljenim stajalištima.

Sastanak i nije imao nikakve šanse za uspjeh. Napokon, dogodio se tek nakon incidenata u Piranskom zaljevu, a privremeni režim prestao je vrijediti još 30. travnja. Postoji opravdana sumnja da se tom činjenicom ne bi pozabavio nitko da nije opet došlo do zaljevskog natezanja ribara i policajaca. Zbog takve situacije, političarima obiju strana možda bi bilo pametnije da prestanu ponavljati kako su im dobrosusjedski odnosi jedan od prioriteta vanjske politike.

Razgovori će se, naravno, nastaviti, no ključni problem hrvatsko-slovenske granice sasvim sigurno neće biti riješen još neko vrijeme. Sloveniju očekuju parlamentarni izbori i teško je pretpostaviti da će slovenski premijer Rop uopće najavljivati ili pak dogovarati bilo kakve kompromise s hrvatskom vladom. S druge strane, Sanaderova vlada na inicijativu koja bi značila kompromis sa Slovenijom o pitanju granice također se ne može odlučiti jer je opozicija, ionako, napada da se premalo brine o nacionalnim interesima, uključujući i pitanje odnosa sa susjednom Slovenijom.

Pred Sanaderom i njegovim šefom diplomacije stoji težak zadatak izbjegavanja populizma kod kuće, a u isto vrijeme postizanje konkretnog napretka. U tome bi im trebala pomoći i slovenska diplomacija o čijem se tvrdoglavom ponašanju u ozbiljnim europskim krugovima već neko vrijeme govori s podsmjehom.