Vjesnik: 09. 08. 2004.

Đapićevim plakatima zlorabi se časno HOS-ovo ime i krivotvore činjenice

Kao inicijator i jedan od utemeljitelja obnovljene Hrvatske stranke prava i Hrvatskih obrambenih snaga- HOS-a, najoštrije prosvjedujem zbog bezobzirne i flagrantne zlorabe imena HOS-a na Đapićevim plakatima sa slikama Tuđmana, Šuška, Gotovine i Norca. Znatna sredstva koja dobiva tzv. Udruga dragovoljaca HOS-a iz državnog proračuna zlorabe po ne znam koji put Đapić i njegova sljedba za podmetanje grubih povijesnih i faktografskih krivotvorina ali i za nepoštivanje Hrvatske kao pravne države.

HOS kao dragovoljačke postrojbe utemeljio sam sa suradnicima kao reakciju na velikosrpsku agresiju, ali i kao odgovor na Tuđmanovu sporazumašku politiku sa Slobodanom Miloševićem na štetu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tuđman i Šušak bili su najdosljedniji u proganjanju i uništavanju postrojbi HOS-a, lažno ih optužujući da su paravojne jedinice stvorene radi nasilnog preuizmanja vlasti u Zagrebu.

Vrhovni sud Hrvatske odbacio je već u prosincu 1991. te optužbe, pod cijenu smjenjivanja tadašnjega predsjednika Vrhovnog suda Vjekoslava Vidovića. Progoni, uhićenja i šikaniranja su se nastavili i kuliminirali ubojstvom generala HOS-a Blaža Kraljevića i njegove osmeročlane pratnje 9. kolovoza 1992., tjedan dana nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Neodgovorno je, neozbiljno i grubo krivotvorenje činjenica zlorabiti časno ime HOS-a i davati ga kao potporu ispod slika njegovih najvećih zatiratelja. Ali od Đapića se mogu i očekivati jedino falsifikati...

Najavljujući i lijepeći plakate sa slikama bivših hrvatskih vojnih časnika, od kojih je jedan pravomoćno osuđen za ratne zločine na dugogodišnju kaznu zatvora u očekivanju novog sudskog procesa za druge ratne zločine, a drugi je u bijegu pred međunarodnim pravnim poretkom, Haaškim sudom i Vijećem sigurnosti UN-a, također zbog optužbi za ratne zločine, Đapić čini i sam kazneno djelo pomaganja optuženima u bijegu, ometa pravdu, zlorabi sredstva hrvatskih poreznih obveznika za propagiranje osuđenih ili optuženih za ratne zločine i razotkriva da i ova vlada ima dvostruke standarde kada je posrijedi Đapić.

Tolerira mu se ono što mu ne bi tolerirala nijedna demokratska i pravno uređena država na svijetu!

DOBROSLAV PARAGA, predsjednik HSP 1861.