Vjesnik: 10. 08. 2004.

Strah od napada Al Qaide u BiH zbog slanja postrojbe u Irak

U Sarajevu počelo potpisivanje peticije protiv slanja vojnika u Irak, no čini se da je riječ o »svršenoj stvari«

SARAJEVO - Nastavljaju se podjele u bosansko-hercegovačkoj javnosti zbog plana državnih vlasti da pošalju pirotehničku postrojbu u Irak. U nedjelju je u Sarajevu počelo potpisivanje peticije protiv slanja vojnika u Irak, no čini se da je riječ o »svršenoj stvari«, posebno nakon nedavnog posjeta američkog državnog tajnika Colina Powella Sarajevu. On je pozdravio i zahvalio se na odluci bosansko-hercegovačkih vlasti o slanju pirotehničke jedinice u Irak.

Čini se da dva glavna motiva vode državni vrh BiH u odluci da ustraje na slanju vojnika u ovu opasnu misiju. S jedne strane, za BiH je važna američka nazočnost u samoj BiH i nakon što sadašnji mandat Stabilizacijskih snaga (SFOR) preuzmu vojne snage Europske unije. S druge strane, očekuje se da kompanije iz BiH, poput Energoinvesta, Hidrogradnje ili Vranice, koje su prije rata dobivale velike poslove u Iraku, ponovno budu angažirane u ovoj zemlji, što sad ovisi o Amerikancima.

Uglavnom, Predsjedništvo BiH je potkraj srpnja prihvatilo izvješće Vijeća ministara BiH o načinu upućivanja pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovne misije, odnosno Irak. Tamo bi trebalo krenuti 36 pirotehničara, a usprkos opasnostima, dragovoljaca ima i previše. Glavni motiv je naravno novac. Dnevnica od osamdesetak dolara je fantastična za bosansko-hercegovačke prilike, a po nekim procjenama oni koji se živi vrate iz Iraka mogli bi kući donijeti i do 20.000 eura, što je za BiH pravo bogatstvo.

»Za vrijeme sukoba u Bosni ratovao sam i dobivao plaću od dolar dnevno. Misija u Iraku sigurno je opasna, ali ne vjerujem da je opasnija od onoga što je bilo kod nas. Za taj novac otišao bih tamo, zašto ne, kaže nam jedan bosanski mladić.

Ipak, mnogo je onih koji misle suprotno i tvrde da je Bosancima i Hercegovcima bilo dosta rata i stradanja, posebno u tuđoj zemlji, te da je odluka o slanju postrojbe u Irak izraz sluganstva prema Amerikancima, posebno što odlazak stranih vojnika u tu zemlju nije pod jasnim mandatom UN-a.

Posebno je izražen strah da bi se bosansko-hercegovački vojnici mogli naći na meti pobunjenika u samom Iraku, ali i da bi teroristi Al Qaide u znak osvete zbog slanja vojnika u Irak mogli izvesti terorističke akcije u samoj BiH. Već dugo se tvrdi da u BiH ima »spavača« Al Qaide, čak i da je BiH baza za njihovu obuku, i ono što ovoj zemlji nikako ne treba uz sve njezine probleme je eskalacija terorizma.

Ipak, ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić smatra da su ovakva strahovanja pretjerana. U izjavi koju je dao prošloga tjedna, Ivanić je kazao da sumnja u mogućnost da Al Qaida izvede napade na BiH zbog slanja postrojbe u Irak, te je dodao da samo bolesni umovi mogu imati nešto protiv ove misije koju je nazvao »humanitarnom« i rekao da nema nikakve veze s vojnim aktivnostima.

Alenko Zornija