Vjesnik: 10. 08. 2004.

Haag zahtijeva od Miloševića da se izjasni o odvjetniku

ZAGREB/ HAAG - Haaški sud priopćio je u ponedjeljak da je od bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića i »prijatelja suda« (amici curiae), koji mu pomažu u njegovoj obrani, zatražio da iznesu svoje mišljenje o imenovanju odvjetnika za optuženoga.

Sud želi čuti mišljenje Miloševića i »prijatelja suda« o »ulozi koju bi odvjetnik mogao imati da bi se osiguralo pošteno iznošenje obrane«, navodi se u priopćenju Haaškog suda. Sud također traži izjašnjavanje o tome »kakvu bi ulogu mogli imati amici curiae kako bi olakšali teret optuženom koji se isključivo sam brani«. Taj dvostruki zahtjev došao je tjedan dana nakon što je tužiteljstvo zatražilo od Haaškog suda da odredi odvjetnika koji će braniti Miloševića.

U svom zahtjevu tužiteljstvo je ocijenilo da s obzirom na svoje zdravstveno stanje, optuženi nije sposoban nastaviti proces bez pomoći odvjetnika.

Glavna tužiteljica Carla del Ponte zatražila je od Suda da Miloševiću odredi odvjetnika. Slobodan Milošević je to dosad odbijao i želio se sam braniti. Otkad je započeo sudski proces protiv njega prije više od dvije godine, 12. veljače 2002., više puta je prekidan zbog zdravstvenih problema optuženoga, koji pati od visokog tlaka. Iznošenje njegove obrane, koje je trebalo početi u lipnju, odgođeno je do 31. kolovoza. (Hina)