Vjesnik: 12. 08. 2004.

Haški sud odgodio oslobađanje šetorice Hrvata iz BiH

DEN HAAG/ZAGREB - Trojica sudaca Žalbenog vijeća Haškog sada (ICTY) odgodila su izvršenje naloga Raspravnog vijeća o privremenom puštanju iz pritvora Jadranka Prlića, Brune Stojića, Milivoja Petkovića, Slobodana Praljka, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, objavio je u srijedu ICTY.

Odluku je potpisao sudac Mehmet Guney, a s njom su se složili i ostali suci u postupku, prihvativši zahtjev Tužiteljstva da se zajamči pravo na podnošenje žalbe na odluku Raspravnog vijeća o privremenom oslobađanju šestorice optuženih Hrvata iz BiH. »Suci su utvrdili da optužba ima pravo žalbe i suspendirali izvršenje odluke dok se ne riješi ta žalba«, izjavio je Željko Olujić, branitelj Brune Stojića. Olujić dodaje kako se odluka može očekivati nakon ljetnog odmora.

Odvjetnica Vesna Alaburić, koja brani generala Milivoja Petkovića, kaže da se radi o proturječnim odlukama i da će obrana zatražiti »razjašnjenje pravne situacije«. Također je najavila da će obrana zatražiti pravo na podnošenje žalbe na odluku Žalbenog vijeća. (Hina)