Slobodna Dalmacija: 12. 08. 2004.

NAJAVLJENA GLAVNA RASPRAVA U SLUČAJU HERCEGOVAČKA BANKA

Jelavićeva obrana za svjedoke želi Matešu, Škegru i Hebranga

MOSTAR - Glavna rasprava u slučaju Jelavić počet će 23. rujna ili u prvom slobodnom terminu nakon toga datuma. To sam saznao primivši od Suda BiH, pred kojim se vodi proces, naredbu u kojoj trebamo prezentirati dokaze na koje će se obrana osloniti u tijeku postupka - kazao nam je odvjetnik Josip Muselimović o početku suđenja njegovu klijentu Anti Jelaviću, te Miroslavu Prci i Miroslavu Rupčiću, optuženima za nezakonitosti u Hercegovačkoj banci u Mostaru.

Jelavićeva obrana je pripremila mnogo svjedoka za glavni pretres. U sarajevsku sudnicu tako će, na prijedlog Jelavićeva odvjetnika Muselimovića, biti pozvani bivši hrvatski premijer Zlatko Mateša i ministri Vlade Republike Hrvatske iz tog razdoblja Andrija Hebrang, Borislav Škegro, Krešimir Ćosić, glavna državna revizorica Šima Krasić, bivši premijer BiH Edhem Bičakčić, te njegovi ministri Dragan Čović, Drago Bilandžija i Vladimir Šoljić. Obrana će vjerojatno pozvati i tadašnjeg predsjednika Sabora RH Vlatka Pavletića.

Muselimović smatra da dobivena naredba o prezentiranju dokaza nije utemeljena na Zakonu o kaznenom postupku te ni u kojem slučaju neće tužiteljstvu i sudu pružiti one dokaze kojima obrana raspolaže, a koji su krunski i koji će, smatra Muselimović, potpuno rasvijetliti slučaj i dovesti do oslobađajuće presude.

— Najvažnije je istaknuti da je Ante Jelavić na neprimjeren i nezakonit način uhićen sredinom siječnja ove godine i da se još uvijek nalazi u pritvoru.

Pritvor u ovoliko dugom trajanju je nezakonit, pogotovo nakon što je optužnica potvrđena 20. svibnja ove godine — tvrdi Muselimović.

M. SIVRIĆ