Vjesnik: 13. 08. 2004.

Hrvatska ulazi u EU 2009. godine

ZAGREB - Rumunjska i Bugarska tek trebaju ispuniti ključne kriterije za ulazak u Europsku uniju 2007., Hrvatska bi mogla postati punopravna članica 2009., a Srbija i Crna Gora 2015. godine. Rezultati su to istraživanja koje je među 37 uglednih europskih ekonomista i analitičara provela agencija Reuters.

Ljetno istraživanje je pokazalo kako Hrvatska ima teoretske izglede sustići Rumunjsku i Bugarsku 2007. ako bude dobro vodila pregovore o punopravnom članstvu.

No, kako će pregovore započeti tek sljedeće godine, kašnjenje od godine ili dvije u odnosu na te dvije zemlje je moguće, smatraju ekonomski analitičari.

Kada je pak riječ o Srbiji i Crnoj Gori, ekonomisti predviđaju da bi ta zemlja pregovore s EU-om mogla započeti 2008., a postati članica 2015. godine. U odnosu na istraživanje provedeno u svibnju riječ je o nazadovanju, jer su tada predviđanja za Srbiju i Crnu Goru bila nešto optimističnija - početak pregovora zamišljen je 2007., a članstvo 2012. godine. Europska unija neće započeti pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom dok se ne riješi status Kosova i dok vlasti ne pokažu da su učinile sve što je u njihovoj moći što se tiče suradnje s Haaškim sudom, stoji u istraživanju.

Bugarskoj se daje 75 posto izgleda da će do 2007. ispuniti sve potrebne kriterije, dok ga Rumunjska ima manje - 66 posto. Ipak, iako je ritam reformi u Rumunjskoj nešto sporiji, ekonomisti se slažu da obje zemlje imaju vremena ispuniti zadane rokove.

Bruno Lopandić