Novi list: 13. 08. 2004.

SUĐENJE BIVŠEM ČLANU PREDSJEDNIŠTVA BiH

Mateša odbija svjedočiti za Jelavića

Nit' će me zvati, nit' ću se odazvati, poručuje Mateša iz Atene o obrani Ante Jelavića

ZAGREB – Zlatko Mateša odbija svjedočiti u obranu Ante Jelavića, kazao nam je jučer, nakon što je Jelavićev odvjetnik najavio kako će njega, Andriju Hebranga i Borislava Škegru pozvati kao svjedoke na suđenje u Sarajevo.

»Šta će mene zvati? Nit' će me zvati, nit' ću se odazvati«, kazao je jučer Mateša, pomalo iznenađen našim upitom, jer je u Ateni zabavljen posve drukčijim temama. »Nemam komentara«, zaključio je nakon što se malo pribrao. No prije toga, najavu Josipa Muselimovića, mostarskoga odvjetnika koji brani Antu Jelavića, da će bivše dužnosnike vlade RH pozvati na svjedočenje kako bi potvrdili da je vrh hrvatske države, a ne čelništvo Hrvata u BiH, odlučivalo kamo će novac iz hrvatskoga državnog proračuna, komentirao je ovako: »Mogla je Hrvatska davati novac, ali nije bilo moje da znam kako se on troši, niti me to zanima«.

Dok Borislava Škegru jučer nismo uspjeli dobiti da ga pitamo hoće li svjedočiti, Andrija Hebrang našemu je listu još prije nekog vremena najavio kako jedva čeka svjedočenje.

Svjedočenje bivših hrvatskih ministara moglo bi biti zanimljivo, jer je očito da Jelavić nastoji skinuti odgovornost za sebe, pa hrvatsku vladu optužiti za nelegalno razbacivanje novcem vlastitih poreznih obveznika, a uime navodne zaštite Hrvata u BiH.

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, bivši ministar obrane BiH Prce te član uprave Hercegovačke banke Miroslav Rupčić uhićeni su 23. siječnja ove godine zbog sumnji da su umiješani u pronevjeru novca koji je hrvatska Vlada preko Hercegovačke banke slala kao pomoć Hrvatima u BiH.

B. PAVELIĆ